Az auschwitzi haláltábor egy napja a Trafóban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Híradó

2008. február 21.

 

A Tábor című előadáson mini fabábok segítségével mutatják be az auschwitzi koncentrációs tábor főbb helyszíneit és főbb történéseit

Élethűen felépített barakkokkal, mini fabábok ezreinek segítségévek jeleníti meg a Hotel Modern társulat az auschwitzi haláltábor egy napját. A Camp (Tábor) című produkció diákoknak szóló előadását csütörtökön mutatják be a holland művészek a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában. Pénteken és szombaton pedig a felnőtt nézőket várják a Trafóban.

 

 

A magát színházi kollektívaként meghatározó Hotel Modern alkotócsoport 1996-ban alakult, Pauline Kalker és Arléne Hoornweg színész, valamint Herman Helle képzőművész-performer vezetésével. Előadásaikban a színház és a bábművészet között keresnek kapcsolatot, a képzőművészet egyes elemeit is bevonva a munkába. A társulat nem ismeretlen Magyarországon, az első világháborúról szóló előadásuk, a The Great War néhány éve szerepelt már a Trafó műsorán. A Kamp című bemutatójuk 2005 novemberében volt Rotterdamban.

A Tábor című 12 éven felülieknek ajánlott előadás a LOW holland-flamand fesztivál keretében látható Budapesten. A holland társulat mini fabábok segítségével mutatja be az auschwitzi koncentrációs tábor főbb helyszíneit és főbb történéseit. A háromnegyed órás előadás egy nap történetét meséli el szöveg nélkül, ugyanis csak zajok és zörejek vannak a darabban Az alkotók egy mini kamerával felveszik a jeleneteket, és kivetítik egy vászonra a makett mögé. A fekete-fehérben megmutatott “dokumentumfilmen” keresztül, a közönség úgy érzi, mintha ott járna a haláltáborban.

A csütörtök esti diákoknak szóló előadás előzményeként a budapesti Holokauszt Emlékközpontban az elmúlt hetekben beavató programot szerveztek. Pécsi Tibor a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendhagyó történelemórákon a gyerekeknek röviden elmesélték a folyamatát annak, ami elvezetett a haláltáborba. A programvezető hozzátette: az volt a céljuk, hogy ne csak egy színházi hátteret adjanak, hanem a témát is közelebb vigyék a diákokhoz. Az este nyolc órakor kezdődő előadás után a holland társulat és a magyar szervezők közös beszélgetésre hívják a gyerek közönséget.

[popup][/popup]