Átmeneti búcsú az Internettől

Írta: g.j. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Másfél hónapig rajta voltunk az Interneten. (Nem a Szombat egé­sze természetesen, csak néhány válogatott írás.) Próbaidőnk lejárta után azonban Fischer Miklós, a Bálint-ház igazgatója – a házban működő számítóközpont s így e szolgáltatás fő felelőse – azt kíván­ta tőlünk, hogy az Internetre kerü­lő Szombat-cikkekben „ne legyen politika”. (Érdekes elvárás egy köz­életi laptól.) Homályos célzásokat tett a Bálint-házba járó gyerekekre, akik lapunk politizálgatása miatt esetleg veszélybe kerülhetnek.

A Szombat szerkesztősége eddig is a Bálint-házban volt, de a gyere­keket – úgy látszik – ez nem veszé­lyeztette. A Bálint-ház vendége volt már Békési László, Bokros Lajos, Vitányi Iván, Kőszeg Ferenc és még sok más politikusaz igazga­tó az ő jelenlétüket sem ítélte kockázatosnak.

A Bálint-ház kulturális intéz­mény, nem politizál – legalábbis „belzsidó” ügyekben nem. Minden bizonnyal erről van szó. A hitköz­ség és a Joint viszonyában érzéke­nyen érintett igazgatónak diploma­tikusnak kell lennie – ez érthető.

Ez esetben viszont jó lenne el­dönteni, hogy pénzért árult szol­gáltatásról van-e szó (ahogy azt Fis­cher Miklós mondta) vagy szíves­ségről. Előbbi esetben ugyanis nem cenzúrázhatják az ügyfeleik által adott anyagok tartalmát – éppúgy nem, ahogy egy nyomda sem szól bele az általa nyomott lap szerkesztésébe. A gyerekek biztonságára hivatkozni pedig íz­léstelenség.

A Szombat mindenesetre ezután is közölni fogja a Bálint-ház prog­ramjait.

 

Címkék:1997-02

[popup][/popup]