Arab-izraeli iskoláról szól a Verzió fődíjas filmje

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: FigyelőNet, MTI 

A Híd a Wadi fölött, Barak Heymann és Torner Heymann rendezése nyerte a IV. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségdíját, különdíjat kapott Groó Diána Előttem az élet című alkotása. A közönségdíjas film nyereménye ezer dollár, míg a különdíjas alkotást háromszáz dollárral jutalmazzák.  

A Híd a Wadi fölött és Groó Diána munkája között szoros verseny alakult ki, ezért Zádori Zsuzsa, a fesztivál-igazgató úgy döntött, hogy az idén különdíjat is osztanak ki – mondta el az MTI-nek Seres Mariann, a fesztivál egyik szervezője.

A hatnapos filmfesztiválon a legtöbben a német Thomas Wartmann: a harmadik nem: a Hidzsrák Indiában című munkáját látták. Az idén 4320-an voltak kiváncsiak emberi jogi dokumentumfilmekre. Az V. verzió filmfesztivál 2008. november 4-én fog kezdődni.

A Híd a Wadi fölött egy izraeli iskola életét mutatja be. 2004-ben az arab és zsidó szülők közös összefogással kétnyelvű iskolát alapítottak az Ara-völgyben. A kezdeményezés jó szándékról és változtatni akarásról tanúskodik, a szülőknek mégis óriási akadályokkal kellett megküzdeniük, sőt védekezni kényszerültek a kétkedőkkel és a terv ellenzőivel szemben. A film a Híd a Wadi fölött nevet viselő iskola életét egy teljes éven át kíséri nyomon, ábrázolva a szülők, a gyerekek és tanáraik békés együttéléséért folytatott küzdelmeit. A tanárok sok időt szánnak az egymás iránti tisztelet tanítására, közös kirándulást szerveznek a mecsetbe és a Síratófalhoz. Több szülő szerint az iskola túl messzire megy az integrációban, amikor egymás vallási ünnepein való részvételre hívja a diákokat.

Az Előttem az élet című 68 perces film a Pető Intézetben nevelkedő fogyatékkal élők mindennapjait ábrázolja. A néző ráébred arra, hogy azok a mozgásukban korlátozott fiatalok, akiknek az életét bemutatja a dokumentumfilm, valójában természetes módon élik a mindennapjaikat. Számukra a más fogalma és az előítélet nem létezik. Az apró mozdulatokért minden nap tudatosan megvívják apró csatáikat és győznek, emellett kitartásukkal, értékrendjükkel, pozitív és tiszta gondolkodásukkal példát mutatnak.

A IV. Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Filmfesztiválon 42 filmet mutattak be hét tematikus csoportba rendezve. Az alkotásokat a budapesti Toldi moziban, a Cirkó-Gejzír Filmszínházban, az OSA Arcívumban, valamint a Goethe Intézetben láthatták az érdeklődők.

[popup][/popup]