Aliza Bin-Noun: Izrael léte a XX. századi sikertörténete

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. május 11. Izrael léte a XX. század sikertörténete: a holokauszt hamvából feltámadt demokratikus állam ugyanis hárommillió bevándorlót befogadva lett a világ egyik vezető tudományos, technológiai és orvostudományi hatalma – mondta Aliza Bin-Noun, Izrael állam budapesti nagykövete.

A diplomata több ezer ember előtt beszélt erről vasárnap a Hit Gyülekezete Hit Park elnevezésű budapesti csarnokában, ahol az egyház a pünkösdi rendezvénysorozatot kiegészítve ünnepséget és konferenciát tartott Izrael születésének 60. évfordulója alkalmából.

A nagykövet méltatta Magyarország és Izrael szilárd kapcsolatait, hangsúlyozva, hogy a Szovjetunió összeomlása előtt Magyarország volt a keleti blokk egyik legelső állama, amely felújította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Yehuda Shen, az Izraeli Turisztikai Minisztérium közép-európai igazgatója kiemelte, hogy valószínűleg a Hit Gyülekezetének ünnepsége a legnagyobb évfordulós európai rendezvény, de minden bizonnyal a legnagyobb, ahol az európaiak keresztényként ünneplik a zsidó államot.

Raj Ferenc, kaliforniai főrabbi első lelkészi állomására, az újpesti zsinagógára emlékezett, amelynek főrabbiját 1944-ben úgy pusztították el Auschwitzban, hogy elveit követve önszántából tartott gyülekezetével a haláltáborba, s nem vette igénybe azoknak a katolikus egyházi személyiségeknek a segítségét, akik meg akarták menteni ettől a sorstól.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az ünnepségen arra a kérdésre is választ adott, amelyet elmondása szerint számtalanszor tesznek fel neki: nevezetesen, hogy az egyház televíziós műsorában miért szerepel minden nap Izrael, egy még Magyarországnál is jóval kisebb, ötmilliós állam, és miért irányul a figyelmük Jeruzsálem felé.

Mint kifejtette: a Hit Gyülekezete elutasítja azt a III-IV. században keletkezett “keresztény antiszemita dogmát”, amely istengyilkossággal vádolja a zsidóságot, egyedüli bűnösnek tartva őket Jézus keresztre feszítéséért. Kitért arra is, hogy egyháza elutasítja a különösen 2000 után erőre kapott iszlám történelemhamisítást is, amely tagadja Izrael létét, és annak templomát is.

Az ünnepséget közös zsoltáréneklés, valamint Pajor Tamás és Gerendás Péter előadóművészek műsora egészítette ki.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]