Aliza Bin-Noun: Izrael léte a XX. századi sikertörténete

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. május 11. Izrael léte a XX. század sikertörténete: a holokauszt hamvából feltámadt demokratikus állam ugyanis hárommillió bevándorlót befogadva lett a világ egyik vezető tudományos, technológiai és orvostudományi hatalma – mondta Aliza Bin-Noun, Izrael állam budapesti nagykövete.

A diplomata több ezer ember előtt beszélt erről vasárnap a Hit Gyülekezete Hit Park elnevezésű budapesti csarnokában, ahol az egyház a pünkösdi rendezvénysorozatot kiegészítve ünnepséget és konferenciát tartott Izrael születésének 60. évfordulója alkalmából.

A nagykövet méltatta Magyarország és Izrael szilárd kapcsolatait, hangsúlyozva, hogy a Szovjetunió összeomlása előtt Magyarország volt a keleti blokk egyik legelső állama, amely felújította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Yehuda Shen, az Izraeli Turisztikai Minisztérium közép-európai igazgatója kiemelte, hogy valószínűleg a Hit Gyülekezetének ünnepsége a legnagyobb évfordulós európai rendezvény, de minden bizonnyal a legnagyobb, ahol az európaiak keresztényként ünneplik a zsidó államot.

Raj Ferenc, kaliforniai főrabbi első lelkészi állomására, az újpesti zsinagógára emlékezett, amelynek főrabbiját 1944-ben úgy pusztították el Auschwitzban, hogy elveit követve önszántából tartott gyülekezetével a haláltáborba, s nem vette igénybe azoknak a katolikus egyházi személyiségeknek a segítségét, akik meg akarták menteni ettől a sorstól.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az ünnepségen arra a kérdésre is választ adott, amelyet elmondása szerint számtalanszor tesznek fel neki: nevezetesen, hogy az egyház televíziós műsorában miért szerepel minden nap Izrael, egy még Magyarországnál is jóval kisebb, ötmilliós állam, és miért irányul a figyelmük Jeruzsálem felé.

Mint kifejtette: a Hit Gyülekezete elutasítja azt a III-IV. században keletkezett “keresztény antiszemita dogmát”, amely istengyilkossággal vádolja a zsidóságot, egyedüli bűnösnek tartva őket Jézus keresztre feszítéséért. Kitért arra is, hogy egyháza elutasítja a különösen 2000 után erőre kapott iszlám történelemhamisítást is, amely tagadja Izrael létét, és annak templomát is.

Az ünnepséget közös zsoltáréneklés, valamint Pajor Tamás és Gerendás Péter előadóművészek műsora egészítette ki.

[popup][/popup]