A Mazsihisz és a főbíró is átírná a törvényt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 26. Nagy a valószínűsége annak, hogy közös törvénymódosító javaslatot dolgoz ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A cél az, hogy egy adott közösséget, például a zsidóságot ért sérelem miatt a közösség bármely tagja bírósághoz fordulhasson jogorvoslatért, valamint az, hogy szankcionálhatóvá váljon a holokauszt tagadása.

Minderről Lomnici Zoltán nyilatkozott lapunknak, miután tegnap tárgyalásokat folytatott a Mazsihisz vezetőivel. A javaslatról az elvi egyetértés megszületett, és a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint jó az esély arra, hogy pár héten belül az indítvány szövegszerű változatáról is sikerül megállapodni.

Lomnici emlékeztetett arra, hogy a gyűlöletbeszédre vonatkozó jogi szabályozással kapcsolatban egy évvel ezelőtt állásfoglalást kért az Alkotmánybíróságtól, ám ez mindeddig nem készült el. A Mazsihisszel tervezett közös javaslat – hangsúlyozta – a bírói függetlenség sérelme nélkül, a polgárjogi törvénykezés keretein belül kíván fellépni a rasszista, antiszemita jelenségekkel szemben.

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]