„Szerbeket a fűzfára, a zsidókat ki!” – úton Európába

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2008. január 21. / Forró Evelyn Szerbeket és zsidókat fenyegetnek a magukat Hajduk Jugendnek nevező spliti futballszurkolók, miközben a régi-új horvát kormányfő, Ivo Sanader a ciklus végéig be akarja vezetni Zágrábot a NATO-ba és az Európai Unióba.

És akkor még nem válaszolt senki arra a kérdésre, vajon ki védi meg a horvátokat a nyolc kunás benzinártól. Magyar szemmel nézve egyébként régi ismerősöket is találhatunk az új horvát kormányban.

Magyar referensként kezdte külügyi pályáját 1994-ben az új horvát külügyminiszter. Gordan Jandrokovic abban az időben került a tárcához, amikor a jelenlegi miniszterelnök, Ivo Sanader még külügyminiszter-helyettes volt. Így utólag elárulhatom, mi tudósítók, magunk között “zöldfül”-nek becéztük, ugyanakkor tiszteltük, mert szakmailag korrekt volt, és nem lehetett olyant kérni tőle, amit ne intézett volna el, legyen az interjú, akkreditálás, vagy bármi más.

Később, a szociáldemokraták kormányzása idején, elkerült a minisztériumból, és “üzletemberkedett”, de a Sanader-korszak óta ismét “külügyérkedik”. Kinevezésének hallatán, mi tagadás, az ős-külügyesek ereiben megfagyott a vér, már csak azért is, mert Jandrokovic mindössze 41.-edik életévét tapossa. Nős, három gyermek apja. Azzal, viszont nem büszkélkedhet, hogy ő a legfiatalabb tagja a kormánynak, mert Damir Polancec gazdasági miniszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, egy hónappal, és egy héttel fiatalabb nála.

Kényelmes többség, szerbekkel

Nehéz szülés volt a kormányalakítás, két hónapot kellett várni rá, mert a koalíciós partnerek nyilván nem adták olcsón magukat. Csak idő kérdése, és kiderül, ki, mit kért a támogatásért. Bezzeg az első ülésről szóló fotók már néhány órán belül fent voltak a kormány honlapján. Csupa nevető arc, egyelőre meg is van rá az okuk, hiszen a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) kényelmes többséggel kormányozhat, miután sikerült megnyernie szövetségesnek a Parasztpártot (HSS), a liberálisokat (HSLS), a Független Demokratikus Szerb Pártot (SDSS), no meg a nyolc kisebbségi mandátum tulajdonosát.

A Zoran Milanovic vezette szociáldemokraták (SDP), valamint a Horvát Néppárt (HNS) és az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) egyelőre tépi bilincseit, Milanovic még a parlamenti alakuló ülésen is azt fejtegette, a horvátok a változásra szavaztak, nem arra, hogy a jobboldal folytassa a kormányzást. Az tény, hogy a szociáldemokraták jelentősen megerősödtek, de még nem eléggé ahhoz, hogy kormányozni is tudjanak.

A második ciklusát kezdő miniszterelnöknek négy helyettese van, kettő saját pártjából, egy a liberálisoktól, egy pedig a szerb kisebbség legnagyobb pártjából. Jadranka Kosor, aki már a Tudjman-érában is jelentős pozíciót töltött be, parlamenti alelnök volt, valamint Damir Polancec saját tárcát is kapott, az előbbi a családügyekkel és a nemzedékek közötti szolidaritással foglalkozik, míg az utóbbi a gazdasággal, munkaügyekkel, vállalkozásokkal.

Érdekes képződmény a belügy, mert HDZ-s miniszter irányítja, a felügyelete azonban a liberális Durda Adlesic-hez tartozik. Ivo Sanader kemény tárgyalási technikájára lehet következtetni abból, hogy egyetlen kulcstárcát sem engedett ki a kezéből, bármennyire is szüksége volt koalíciós partnerekre, így a HDZ-é a külügy, a pénzügy, a védelmi és az igazságügyi minisztérium is. Két régi motoros irányítja az oktatási minisztériumot Marina Matulovic-Dropulic, illetve a kulturális tárcát Bozo Biskupic személyében. Az előbbi zágrábi polgármester is volt Tudjman idejében, az utóbbi pedig valószínűleg megkapja az örökös kulturális miniszter címet. A tengerészeti, közlekedési és infrastruktúra-ügyi miniszter az egykori zadari polgármester, Bozidar Kalmeta.

Csupán két tárcát kaptak a szövetségesek, a parasztpárti Bozidar Pankretic értelemszerűen a mezőgazdaságot, kevésbé érthető viszont az ugyancsak parasztpárti Damir Bajs kinevezése a Turisztikai Minisztérium élére, lévén, hogy saját bevallása szerint fogalma sincs az idegenforgalomról. Összesen 15 minisztériuma van az új horvát kormánynak, kettővel több, mint az előzőnek. A régi kabinet összetételéhez képes hat új tagja van a mostaninak. Ami a női kvótát illeti, ezzel nem büszkélkedhetnek, négyen vannak.

Most először kaptak kormányzati pozíciót a szerbek. Igaz, hogy a miniszterelnök Milorad Pupovacot, az SDSS elnökét hívta meg a kabinetbe egyik helyettesének, ám ő köszönte szépen, maga helyett a súlytalan Slobodan Uzelacot küldte. Hogy sértődés ne essék, nyomban nyilatkozott a sajtónak, hogy még soha nem volt ilyen jó a horvát-szerb viszony az országon belül. “Sikeresen fáradoztunk közösen a nemzetiségi kapcsolatok kiépítésén, az intézményi reformon és az EU-hoz való közeledésen” – mondta Pupovac, és Sanader máris jobb szívvel fogadta az elutasítást

Usztasák a láthatáron

[popup][/popup]