Abe Foxman: A New York Times címlapja a vérvádat népszerűsíti

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az antiszemitizmus ellen küzdő legrégibb amerikai szervezet, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) országos igazgatója, Abraham Foxman nyilvánosan lemondta a New York Times előfizetését. Egy tweetben ezt közölte: „A vérvád a mai címlapon Izrael és a zsidó nép ellen – ebből elég volt.”

Foxman lépését az váltotta ki, hogy a New York Times május 28-i címlapján prezentálta az izraeli hadműveletek során állítólag életüket vesztett palesztin gyerekek képét.

A zsidók megvádolása nemzsidó gyermekek meggyilkolásával klasszikus antiszemita vád. Még a Times saját rovatvezetője, Bret Stephens is azt írta nemrégiben: „Az Izrael ellen felhozott vádak – a palesztin földek „ellopása” a palesztin civilek, különösen a gyerekek elleni agresszió – nagyon emlékeztetnek engem a zsidó kapzsiságról és vérszomjról terjesztett ősi rágalmakra.”

Foxman bejelentése többezer reakciót váltott ki a Twitteren.

A Washington Institute for Near East Policy igazgatója, Robert Satloff szerint: „…kevés embernek van nagyobb tekintélye az antiszemitizmus kérdésében, mint Abraham Foxmannak. Ha ő „vérvádat” említ, érdemes mindenkinek odafigyelni. ”

Abraham Foxman (Fotó: ADL)

Jill Jacobs rabbi nem értett egyet Foxmannal: „A vérvád arról a vádról szól, hogy a zsidók rituális céllal gyilkolják meg a keresztény gyermekeket, nem pedig arról, hogy egy szuverén állam hogyan viselkedik a háborúban. Nem antiszemitizmus olyan képeket bemutatni, amelyeken Izrael és a Hamász által megölt palesztin (és izraeli) gyermekek láthatók. “

Számosan feltették a kérdést, hogy Foxman tervezi-e lemondani a Haaretzet is, amely ugyanazokat a képeket közölte címlapján, mint a Times (bár később elnézést kért, mert a megölt izraeli gyermekek fényképeit törölte). Foxman az Algemeiner-nek elmondta, hogy nem biztos abban, hogy előfizetője-e a Haaretz-nek, de ha igen, akkor lemondja.

A Haaretz címlapképe

Foxman így kommentálta lépését: „Lemondom az NYTimes előfizetésemet. Amerikában, a NYTimes-on nőttem fel. Rendszeresen továbbadtam a lapot az osztálytársaimnak. Állampolgári öntudatot, demokráciát tanultam a lapból 65 évig, de elég volt. A vérvád a mai címlapon Izrael és a zsidó nép ellen – ebből elég volt.”

A Times tudósításaival kapcsolatos felháborodás egyre növekszik az amerikai és izraeli zsidó közösségben.

Izrael korábbi washingtoni  nagykövete, Ron Dermer a New York Times-t „Izraellel szembeni ellenségeskedés szennycsatornájának” minősítette. Michael Oren, az Egyesült Államok másik izraeli nagykövete, a lapról nemrégiben azt mondta, hogy a „teljes Hamasz-narratívát közvetíti… minden hírt, amely nyomtatásra érdemes – Gázában”.

Algemeiner

Címkék:Abraham Foxman, New York Times, vérvád

[popup][/popup]