Nemcsak Magyarországon főellenség

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Soros démonizálása zsidóellenes összeesküvés-elméleteket idéz a posztkommunista Európa számos országában.

Nemcsak Magyarországon, hanem számos közép- és kelet-európai országban vádolják magas rangú politikusok Soros Györgyöt mindenféle súlyos bűnök elkövetésével. Ezzel megpróbálják visszamenőleg illegitimmé tenni azt a szerepet is, amit Soros a térség demokratikus átalakulásában játszott.

Soros-ellenes, nacionalista tüntetés Macedónia fővárosában, Skopjéban

A démonizálás hulláma végigsöpört Közép-Európán: a 86 éves holokauszttúlélő milliárdost a nacionalisták mindenütt élesen támadják liberális nézeteinek terjesztéséért, és a menekülteknek nyújtott támogatásért. Ebben nem csupán a szélsőségesek, hanem hivatalos személyek is az élen járnak.

A közvélemény 2015-ben élesen reagált az Európát érintő menekült- és migránsáradatra. Szélsőjobboldali tüntetők Lengyelországban elégették egy ortodox rabbit ábrázoló bábut, miközben iszlám és EU ellenes jelszavakat skandáltak; szerintük a zsidó bábu Sorost jelképezte. Pedig néhány évvel korábban, 2012-ben Bronislaw Komorowski államelnök magas kitüntetésben részesítette Sorost, megköszönve a demokratikus civil társadalom létrehozásához a kommunizmus bukását követően nyújtott támogatását.

Soros jelentős anyagi segítségét elsősorban emberjogi csoportok, más jogvédők, a közegészségügy, melegjogi és roma jogvédő egyesületek élvezték, de az oktatási és közlekedési szféra fejlesztéséhez is hozzájárult. Orbán Viktor 1989-ben tanult nyugati egyetemeken Soros-ösztöndíjjal.

Jelenleg azonban a hivatalosságok felforgató tevékenységgel vádolják az üzletembert. Liviu Dragnea, a Romániát jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, hogy „gonosz eszméket” terjeszt. Krystyna Pawlowicz, a lengyel konzervatívok parlamenti képviselője „a világ legveszélyesebb emberének” nevezte a katolikus Radio Maryja adásában. Azzal vádolta, hogy keresztény- és lengyelellenes erőket részesít anyagi támogatásban.

Krystyna Pawlowicz

A jelenséget vizsgáló szociológusok ebben a retorikában, amely Sorosnak valósággal természetfölötti képességeket tulajdonít, régi antiszemita képzetek felelevenítését látják, ami összekapcsolódik az elit- és az EU ellenes populista kampánnyal.

„Ezt a narratívát Vlagyimir Putyin orosz elnök indította el Soros ellenes kirohanásával.” – mondja Jacek Kucharczyk szociológus, a Soros által támogatott varsói Külügyi Intézet igazgatója. „Az ilyen boszorkányüldözéseket a jobboldali nacionalisták kezdeményezik, erős antiszemita felhanggal. Soros ugyanis liberális nézeteket hirdet és milliárdos, így a legalkalmasabb személy, aki felmutatható a választók felé, hogy a világ miért olyan, amilyen.”

Soros mindeddig 12 milliárd dollár támogatást nyújtott a régió országainak, jelentette az  Open Society Foundations. Ebből Magyarország 400 millióval részesedett.

Orbán Viktor miniszterelnök lépéseket tett annak érdekében, hogy a Budapest központú tekintélyes Közép-európai Egyetemet, amelyet Soros 1991-ben alapított, bezárásra kényszerítse. „Több millió európai ember életét tette tönkre” – mondta a miniszterelnök. A CEU-t a magyar országgyűlésben új felsőoktatási törvény elfogadásával igyekeznek ellehetetleníteni.

Orbán Viktor az Európa parlamentben beszél 2017 áprilisában

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke Orbán nyelvezetét antiszemitának minősítette. Ez erős reakciót váltott ki magyar kormánykörökben. Szíjjártó Péter külkapcsolatokért felelős miniszter kijelentette, hogy „Budapest és Soros vitájának semmi köze az üzletember zsidó származásához.”

Radnóti Zoltán, a magyar rabbikar vezetője a Jewish Telegraphic Agency-nek (JTA) nyilatkozva úgy vélte: „Orbán nem antiszemita. A kormánya nem antiszemita. Úgy vélem, Sorost azért választották céltáblának, mert egy progresszív milliárdos, független attól, hogy zsidó.” De ennek a kampánynak „lehet antiszemita interpretációja”. „A miniszterelnöknek tudnia kellett volna, hogy ez a gyűlöletkampány és bűnbak-keresés felszíthatja az antiszemita érzelmeket.” Ezért ha nem is antiszemita a kampány, de mindenképp felelőtlen – szögezte le Radnóti.

Laura Silber, az Open Society Foundations szóvivője szerint „Orbán Sorost teszi meg bűnbaknak; a támadás igazi célja pedig „elterelni a figyelmet a magyar emberek és az ország valódi problémáiról, a romló egészségügyi ellátásról és oktatásról.”

Rafal Pankowski, a varsói Never Again antirasszista szervezet vezetője rámutatott: „Soros beállítása a világméretű zsidó összeesküvés vezetőjeként” az idegengyűlölet és gyűlöletbeszéd terjedésével egyre terjed. „Megfelelő céltábla azok számára, akik elutasítják egy nyitott, pluralista berendezkedésű társadalom gondolatát. Az antiszemitizmus a nacionalista identitás alapeleme Kelet- és Közép-Európa társadalmaiban.”

A Soros-ellenes hangulat különösen erős Macedóniában, ahol sok jobboldali őt teszi felelőssé az immár két éve tartó politikai válságért. Akkor telefonbeszélgetések illegális lehallgatása magas pozíciójú vezetők visszaéléseire derített fényt. Ez év januárjában alakult a Stop Operation Soros (SOS) csoport. Híveik szélsőjobbos magyarországi csoportja a napokban tartott tüntetést az Auróra zsidó közösségi budapesti központja előtt.

Akcióban a 64 vármegye fiataljai

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzópárt elnöke Sorost azzal vádolja, hogy a multikulturalizmus rájuk erőltetésével szétveri a hagyományos társadalmakat. „Soros úr elképzelése az identitás nélküli társadalmakról roppant kényelmes egy milliárdosnak, mert azok a társadalmak könnyen manipulálhatók.”

Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal Központ kormányokkal foglalkozó részlegének igazgatója szerint a retorika „korábbi antiszemita hangvételre emlékeztet. Ez nem jelenti azt, hogy Soros minden kritikán felül áll. De vannak olyan elemek, amelyek nem a jogos kritika részét képezik, hanem zsidó gyökereit emlegetik. Vannak olyanok, akiknek jól jön egy globális manipulatív zsidó szörny, amire minden rossz és gond ráfogható.”

A Haaretz és a JTA cikkei nyomán: Bassa László

[popup][/popup]