Előjáték elnökbuktatáshoz – a BZSH közgyűlésén élesen bírálták a gazdálkodást és a ZSVK-szereplést

Írta: jég - Rovat: Politika

Csütörtöki főpróba – vasárnap előadás

Éles kritikai hangok jellemezték a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) csütörtöki közgyűlését. A megjegyzéseket nagyrészt a BZSH vezetésének címezték, de érezhetően a Mazsihisz elnöke volt a céltábla. A csütörtök délután erőpróbának tűnt a vasárnap délelőtthöz, ahol Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök leváltása lesz a fő téma.

Feldmájer Péter, Tordai Péter, Zoltai Gusztáv, Paszternák Tamás

Feldmájer Péter, Tordai Péter, Zoltai Gusztáv, Paszternák Tamás (Képünk 2012 decemberében készült.)

Radnóti Zoltán rabbi számon kérte, hogy miért veszteséges a néhány éve még nyereséges intézmények működése, mint a Chevra Kadisa vagy az idősek otthona.

Kunos Péter,

a számvizsgáló bizottság

elnöke az ügyvitel és a gazdálkodás hiányosságait tárta a közgyűlés elé.

kunos_peter_k

Kunos Péter

– Évek óta nincs szervezeti és működési szabályzat (szmsz), ismeretlen fogalom az iratkezelési és tárolási szabályzat és a szerződés-nyilvántartás. (Gazdálkodáshoz kicsit értő embernek nem kell magyarázni, mennyi visszaélésre ad ez lehetőséget.  A szerk.)
– A bizottság javasolta, hogy jövőre, a 2013-as költségvetés vizsgálatakor, okleveles könyvvizsgáló tekintsen át mindent, az utolsó számláig. (Az áttekinthetetlenség korábban is kritizált eleme volt a Zoltai-féle gazdálkodásnak. A szerk.) Jó lenne, ha a BZSH és a Mazsihisz egységes ügyviteli rendjének kialakításában végre lenne előrelépés.
– Kifogásolta a bizottság, hogy a hitközséggel szerződést bontó két ügyvédi irodának rendkívüli nagyvonalúsággal 14 milliót fizetett ki az ügyvezetés, a járandóságot többhavi munkadíjjal megtoldva, „jó munkájuk” fejében. Zoltai azzal védekezett, hogy a döntést a BZSH és a Mazsihisz elnökével egyeztette.
– A takarékosság általában sem jellemző a gazdálkodásra – állapította meg a bizottság. Eközben a rendszer hipercentralizált: mindent az ügyvezető igazgató ír alá, akármilyen csekély összegről van szó.
– Végre felmondtak egy cégnek, melynek vezetője a korábbi BZSH-elnök fia volt. Kiderült, hogy e cég munkája könnyen nélkülözhető.
– A temetői rendellenességek nem szűnnek: a temető vezetőjének (Streit Sándor, a BZSH korábbi elnöke) instrukciójára a BZSH egy olyan bt-nek ad megbízásokat, melynek beltagja Streit Sándor fia. Ez nyilvánvaló összeférhetetlenség. A bizottság megfontolásra javasolta, hogy a sírgondozást közmunkával is megoldhatnák.
– Két éve a Mazsihisz 9.5 millió forintot juttatott a Chabadnak, szent szövegek fordításának céljára. A fordítást a Chabad nem prezentálta, kérjék vissza a pénzt.
– A bizottság javaslatait határozatként is elfogadtatta a közgyűléssel.
– Mindamellett a zárszámadást elfogadásra javasolta.

A hivatalos beszámolók elhangozván,

a közgyűlés elragadtatta magát,

és a hozzászólók másfél órán át kritizálták a vezetést. A szemrehányások fókuszában a World Jewish Congress kedden véget ért közgyűlése állott, amelyből – a hozzászólók szerint – a BZSH/Mazsihisz mit sem profitált. Felhánytorgatták, hogy Feldmájer Péter monopolizálta a kapcsolattartást, egyedül intézett mindent, így elmaradt a nagyszerű lehetőség, hogy a hitközség ázsiója növekedjék a WJC és magyar nyilvánosság előtt is. Ehelyett csak Feldmájer Péter szerepelt.

A fentiekre bizonyságul hozták fel Köves Slomó csütörtöki szereplését a Klubrádióban: ahelyett, hogy a BZSH/Mazsihisz – a WJC kongresszus házigazdája – lenne a meghívott, ismét csak az ellenlábas kap szót.

Kifogásolták, hogy a WJC küldöttei, a vendégek és az újságírók egyoldalú tájékoztatást kaptak és nem volt módjuk megismerkedni a honi zsidóság gazdag és sokszínű életével.

*

A fenti kifogások jó része nyilván jogos és a hozzászólók indulatai nyilván őszinték voltak, de nem lehet nem látni, hogy a vezetéssel szembeni felzúdulás már a vasárnapi Feldmájer elleni megmozdulás főpróbája volt.

Címkék:2013-06

[popup][/popup]