A Soros Alapítvány, Izrael és a palesztinok

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Orbán kormány propagandistái által főellenségnek kikiáltott Soros György alapítványai a posztszovjet államokban rendületlenül munkálkodnak a demokrácia, a nyitott társadalom ügyéért. A filantróp mágnás tevékenységének azonban árnyoldalai is vannak: alapítványai dollármilliókat juttattak az Izrael lejáratásán dolgozó szervezeteknek.

Soros György az ENSZ-közgyűlésén 2016. szeptember 20-án. (Fotó: (Peter Foley/Pool/Getty Images)

A Soros György által létrehozott Nyitott Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations – OSF), hálózatának internetes rendszerét a múlt hét végén meghekkelték, és a bizalmas jelentéseket a DC Leaks nevű honlapon közzétették. Ezek az új dokumentumok betekintést nyújtanak a hálózat Izrael, illetve a Palesztin Hatóság területén végzett tevékenységéről.

Az OSF évente több millió dollárt juttat olyan szervezeteknek, amelyek erős kritikát fogalmaztak meg Izraellel szemben, közöttük olyanoknak is, amelyek egyenesen tagadják a zsidó állam jogát a létezésre.

Ennél is nyugtalanítóbb, hogy a dokumentumokból világossá válik: a hálózat igyekezett elkendőzni Izraelben és a palesztin területeken folytatott tevékenységét, miközben szervezetek kiterjedt rendszerét hozta létre, nézeteinek terjesztésére. „Különféle okokból – áll egy jelentésben – a támogatások változatos portfólióját igyekeztünk kialakítani izraeli zsidó, ill. izraeli palesztin állampolgárokat tömörítő szervezetek, valamint palesztin szervezetek számára, minden esetben háttérben maradva és távolságot tartva – különös tekintettel az érdekképviseleti munkára.”

Az alapítvány Arab Regionális Irodájának (ARO) egyik, az elnöki portfóliókat áttekintő dokumentuma szerint a Soros hálózat 14 alkalommal összesen 2.688.561 dollár támogatásban részesítette az Adalah nevű szervezetet 2001 óta. A magát „független emberjogi szervezetnek” nevező Adalah nemzetközi fórumokon több ízben vádolta Izraelt háborús bűnök elkövetésével, és felszólította a világ kormányait, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat a zsidó állammal. 2003-tól kilenc alkalommal, összesen 1.083.000 dollár támogatást kapott az I’lam, egy Nazaret központú palesztin médiaközpont, amely 2014-ben tett közzé anyagot a Nakbáról. (Nakba arabul katasztrófa – Izrael állam megalakulásáról beszélnek így a palesztin médiában). Ebben Izraelt etnikai tisztogatással vádolták, hangoztatva: „A Nakba gyakorlatilag a cionizmus, azaz Izrael állam erkölcsi alapjait zúzta szét.” Más, hasonló nézeteket hangoztató szervezetek ugyancsak jelentős támogatáshoz jutottak, gyakran az ugyancsak a Soros alapítvány kedvezményezettjei között számon tartott New Israel Fund jóvoltából, ahonnan a pénz az NGO-khoz vándorolt.

Talán még az ilyen listáknál is tanulságosabb az ARO 2014. évi jelentése a Palesztina/Izrael nemzetközi érdekképviselet portfólióról, amely rávilágít a Soros hálózat céljaira és törekvéseire a régióban.

A jelentés szerint az ARO stratégiáját részben „az USA politikai dinamikájában bekövetkezett elmozdulás határozta meg. Ebben hangsúlyosan említik az „Izraeli lobbi” szerepét az Irak elleni katonai fellépésben. A változás eredményező másik trend az Izrael-ellenes nemzetközi bojkott kibontakozása volt: „Az elmúlt években egyre nőtt a palesztinok jogait hangoztató nemzetközi szolidaritás, amely a Boycott, Divestment Sanctions (BDS) mozgalomban és más gazdasági nyomásgyakorlási formákban öltött testet. Fokozott szerepet kapott a palesztinok kultúrájának bemutatása az erőszakos cselekmények és a konfliktus tudatosításában.”

A konfliktust tehát nem a kibontakozás irányába befolyásolják, nem a méltányosabb együttműködésért fellépő szervezeteket támogatják, ehelyett a Nyitott Társadalom Alapítványok a kevésbé demokratikus utat választották, amikor kizárólag Izraelre igyekeztek külső nyomást gyakorolni.

A jelentés szerint az ARO elképzelései a palesztin-párti NGO-k erősítésére a következők voltak:

  1. A helyi csoportok, elsősorban a palesztin részvételnek köszönhetően, képesek lehetnek gyakoribb és hatékonyabb érdekképviseletre az USÁ-ban és az EU-ban.
  2. A támogatni kívánt palesztin, ill. izraeli csoportoknak technikai eszközöket és felkészültséget biztosít az érdekérvényesítéshez.
  3. Az EU-ban végzett érdekképviseleti munka kapacitása és hatékonysága növelhető a helyi csoportoknak nyújtott közvetlen támogatással és új képviseleti platformok létrehozásával.
  4. A civilszervezetek aktivistáit fel kell szerelni és fel kell készíteni, hogy képesek legyenek gyorsan reagálni a vészhelyzetekre, az emberi jogok durva megsértésére és más, aggodalomra okot adó jelenségekre.

A Soros hálózat saját módszert dolgozott ki az Izraelben, a Nyugati Parton és Gázában: kisebb szervezetek hálózatát finanszírozta, ezek pedig hatékonyan támogatták egymás céljait a médiában és a külföldi kormányokkal folytatott párbeszéd során. Ily módon a hasonlóan gondolkozó, mégis szerteágazó tevékenységet folytató aktivisták gyakran képesek felerősíteni és hitelessé tenni egymás üzeneteit. Jó néhány Soros által pénzelt, az Adalah-hoz hasonló szervezet terjesztette például azt a hamis vádat, miszerint az izraeli hadsereg önkényesen ártatlan civileket mészárolt le a dzsenini menekülttáborban 2002-ben. Jól fizetett, európai és amerikai kormánykörökkel és lobbi-csoportokkal való kapcsolattartásra szakosodott izraeli és palesztin NGO-k közvetítésével ezek a vádak visszhangra találtak a nemzetközi médiában, és széles körben fogadták el őket valóságként.

A hatalmas jelentés-anyag nyilván még számos új felfedezéshez vezet, de az már most is alig kétséges, hogy a Soros hálózat erőteljesen és elszántan tevékenykedik Izrael delegitimálása érdekében, miközben aránylag keveset foglalkozik azzal, hogy a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken és a térség más országaiban hogyan sértik meg az emberi jogokat.

Liel Leibovitz Tablet magazinban megjelent cikke nyomán: Bassa László

Kapcsolódó cikkek:

Főellenségnek lenni komoly dolog

Nemcsak Magyarországon főellenség

Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni – az MTI letiltotta a Mazsihisz közmédiát bíráló közleményét

Címkék:Izrael, Open Society Fondations, palesztinok, Soros György

[popup][/popup]