A Deutsch-Schwezoff tengely

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

Deutsch Róbert főrabbi, a rabbiság igazgatója áll Schwezoff Dávid mögött.

Deutsch Schwezoff

Deutsch Péter (Deutsch Róbert főrabbi fia) és Schwezoff Dávid szavaznak (fotó: nol.hu)

Mint ismeretes, a korábban ifjúsági színészként Csereklye Viktor néven is nyilvánosság elé lépő Schwezoff Dávidot, transzvesztita, katolikus kántori, valamint evangélikus teológiai diák előélete miatt érték bírálatok a Budapesti Zsidó Hitközség élére történt megválasztását követően.

Deutsch Róbert főrabbi a rabbiság vezetőjeként, a neológ betéréseket is felügyelő rabbiként, valamint a Bethlen téri zsinagóga vallási vezetőjeként is kiállt Schwezoff mellett.

Talán nem véletlen, hogy Schwezoff egyben a Bethlen téri körzet jelöltje volt a választáson, és információink szerint ott kántorkodik is. De a hírek szerint Deutsch Róbert volt az, aki 1995-ben, 16 éves korában, könnyített módon (az úgynevezett chumra gijur eljárással) betérítette Schwezoffot a zsidóságba, azon az alapon, hogy anyai nagyanyja a családi elbeszélések szerint péntek este gyertyákat gyújtott, tehát feltehetőleg zsidó volt.

A betérés és mostani megválasztása közé esett az a közel egy évtized is, amelynek során Schwezoff a zsidó vallási szabályokkal összeegyeztethetetlen életvitelt folytatott. Ezt követte – Schwezoff elmondása szerint – a tsuvá, a megtérés a hagyományhű életmódhoz.

Érdekes adalék, hogy egy évvel ezelőtt, az Új Élet, a Mazsihisz lapja címoldalán büszkélkedett Schwezoff Dávid és Deutsch Péter (Deutsch főrabbi fia) friss ortodox rabbidiplomájával, amit egy online tanfolyamon szereztek egy izraeli intézményben.

A neológ rabbikar egyik tagjától származó információink szerint, a frissen végzett Schwezoff  és Deutsch rögvest jelentkeztek is a rabbikarba, de annak többsége nem fogadta el a „gyorstalpaló” rabbidiplomát, melyet a rabbik nem tekintettek ekvivalensnek az Országos Rabbiképző Intézet többéves stúdiumaival.

Hasonlóképpen szól Oberlander Báruch minapi állásfoglalása is az Ortodox Rabbinátus nevében:

„Rabbinátusunk nem tudta elfogadni az új ügyvezetőnek és társának azon ambícióját, hogy ortodox rabbiként legyenek elismerve. Állítólagos vizsgáik és „avatásuk” nincsen elismerve, ugyanis a szigorú követelményeknek nem felelnek meg. Ezen álláspontunkat, az Izraeli Rabbinátus és az országos főrabbi David Lau – konkrétan ebben az ügyben részünkre megküldött – írásos állásfoglalására alapoztuk.”

Deutsch Róbert főrabbi (fotó: or-zse.hu)

Minthogy a neológ rabbikarban is egyre erősebb a mentális és szervezeti megújulást sürgető törekvés, lehetséges, hogy Deutsch és Schwezoff próbálkozása mögött a korábbi establishment-et sejthetjük: Zoltai Gusztávot, a korábbi ügyvezetőt és Deutsch Róbert főrabbit, akik ellensúlyozni kívánták a két új „rabbival” az újító, demokratizáló törekvéseket.

Szintén a neológ rabbikarból származó információink szerint felmerült, hogy a megfogalmazott fenntartások ellenére a megürült Dózsa György úti rabbiszéket / vallási vezetői posztot Deutsch Péterrel kívánják betölteni.

 

 

[popup][/popup]