Szász János legutóbbi filmje Oscar-díjra is esélyes

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szász János A nagy füzet című filmje szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített listáján az amerikai filmakadémia pénteki bejelentése szerint. A számos fesztiválon díjban és elismerésben részesült alkotás tegnap este megkapta a diákzsűri díját is a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között. Január 16-án jelentik be, hogy a 2014-es Oscar-díjátadón melyik öt film versenghet tovább a kategóriában, a díjakat március 2-án adják át. Az amerikai filmakadémia 76 egész estés alkotásból választotta ki a kilenc címet tartalmazó listát.

szasz_janos

Szász János filmrendező

Szász János munkája többek közt Paolo Sorrentino A nagy szépség, Wong Kar-wai A nagymester, valamint Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével van versenyben az Oscar-jelölésért. Sorrentino alkotása december elején kapta meg a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat.

A kiválasztott filmek között szerepel még Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című drámája, amely a napokban elnyerte az Európai Parlament Lux-díját, valamint Danis Tanovic Epizód egy vasgyűjtő életéből című kisköltségvetésű alkotása, amely a zsűri nagydíjával gazdagodott az idei Berlinalén, a filmben saját magát alakító Nazif Mujic pedig a legjobb férfialakításért járó Ezüst Medvét vihette haza.

A Zwei Leben (Két élet) című Georg Maas-film révén Németország is reménykedhet a jelölésben, csakúgy, mint Kambodzsa, amelynek Rithy Panh rendező L’image manquante (A hiányzó kép) című munkáját szintén beválasztották a kilenc jelölt közé. Ez a dokumentumfilm nyerte idén a cannes-i filmfesztiválon az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekció fődíját. A kilencedik Hani Abu Asszad palesztin rendező Omar című alkotása.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a magyar születésű svájci írónő, Kristóf Ágota negyven nyelven megjelent világhírű regényéből készült filmjének, A nagy füzetnek (Le grand cahier) a főszereplője egy tízéves ikerpár Gyémánt László és András alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A_nagy_fuzet

Kép a A nagy füzet című filmből

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel a filmben. A nagymama szerepében a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr, Christian Berger fényképezte, akinek munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismerheti a közönség.

A nagy füzet több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Karlovy Varyban fődíjat nyert, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. Megkapta a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon a diákzsűri díját is.

A diákzsűri – amelynek tagjai a francia Alpok városaiban, Bourg Saint Maurice-ban, Chambéryben és Alberville-ben tanuló gimnazisták – a magyar versenyfilmet találta a legjobbnak.

Szász János A nagy füzet című filmjét hétfő este nagy érdeklődés mellett mutatták be a rendező jelenlétében a fesztiválon. A vetítést követően a közönség hosszan kérdezte a magyar filmrendezőt.

Nagyszerű volt az első vetítés, egészen más közönség volt, mint általában a fesztiválokon: nagyon sok helyi fiatal jött el és nagyon kíváncsiak voltak” – mondta el az MTI-nek Szász János Les Arcs-ban. A rendező szerint sokkal izgalmasabb, amikor egy külföldi fesztiválon nemcsak az odautazó szakmai közönség, hanem a környéken élő emberek is megnézik a filmeket. Úgy érezte a kérdésekből, hogy a nézők többsége nem ismerte Kristóf Ágota a film alapjául szolgáló művét és a történet ragadta magával a közönséget. Elmondta, hogy Sao Paulóhoz, Sevillához vagy Torontóhoz hasonlóan a vetítést követő beszélgetésen a nézők Franciaországban is azt akarták elsősorban tudni, hogyan talált rá a főszereplő ikerpárra, mert érezni rajtuk, hogy „igaziak”.

A nagy füzetet márciustól vetítik a francia mozikban.

Kapcsolódó cikk:

Két testben egy lélek – Interjú a Karlovy Vary filmfesztivál nyertesével, Szász Jánossal

Címkék:Oscar, Szász János

[popup][/popup]