„Lengyelek” vagy „a lengyelek” kollaboráltak a nácikkal?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Diplomácia válság egy névelő miatt.

Andrzej Duda és Benjamin Netanjahu ( (Janek Skarzynski/AFP)

Csütörtökön a Times of Israel Netanjahu miniszterelnököt az Izrael és Lengyelország közötti vitatott megállapodásról kérdezte, mely lezárta a lengyel kormány által elfogadott Holokauszt-törvény miatt kialakult diplomáciai patthelyzetet. A törvény bűncselekménynek nyilvánította a náci Németország Lengyelországban elkövetett bűneinek áthárítását a lengyel államra vagy népre.

Az izraeli miniszterelnök tagadta a történelmi revizionizmussal kapcsolatos felvetéseket: “Itt kijelentem, hogy volt lengyel kollaboráció a nácikkal. Ismerem a történelmet, és nem mosom tisztára.”

A Jerusalem Post azóta eltűnt cikke azonban úgy tűnik rosszul idézte Netanjahu szavait, amikor azt írta, hogy a miniszterelnök szerint a „lengyel nemzet” együttműködött a nácikkal. Míg más riportokban “a lengyelek együttműködtek a nácikkal” verzió jelent meg. A miniszterelnöki hivatal később tisztázta Netanjahu szavait, megerősítésül lejátszva az elhangzottakról készült felvételt.

Andzrej Duda lengyel elnök Twitteren megjegyzete, amennyiben megerősítést nyernek Netanjahu kijelentései, a Visegrádi Négyek országainak le kellene mondani a hétfői jeruzsálemi találkozót, ahova a négy miniszterelnök Netanjahu meghívására utazott volna.

“Ebben a szituációban Izrael nem jó helyszín a találkozóra.”

Az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró esti riportja pedig azt állította, hogy az események fényében Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök komolyan fontolóra vette izraeli utazása törlését.

Jáir Lapid

A Jes Átid párt vezetője, Jáir Lapid, aki eleve a lengyel–magyar kormányfők meghívásának legnagyobb ellenzője volt, azt üzente a lengyel illetékeseknek, hogy nyugodtan lemondhatják a repülőjegyet.

Azonban az izraeli nagykövetség Lengyelországban csütörtök este kapcsolatba lépett a lengyel vezetéssel, és úgy tűnik tisztázta a helyzetet.

Anna Azari nagykövet (Youtube)

Anna Azari nagykövet közölte, hogy Netanjahu „soha nem említette a ‘lengyel nemzetet’ ebben a kontextusban… A Jerusalem Post már megváltoztatta a cikkét, megjegyezve, hogy a korábbi változat pontatlan volt – Netanjahu miniszterelnök kérésére.”

Péntek reggel Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal vezetője Twitteren bejelenette: „Az izraeli fél részéről hivatalos magyarázatokat kaptunk az izraeli miniszterelnök észrevételeinek állítólagos idézéséről; úgy tűnik, hogy a Jerusalem Postban található cikk a rosszindulatú újságírói manipuláció egy példája.”

Jáir Lapid a hírre egy videóüzenettel reagált:

„Ahelyett, hogy a lengyelek kérnének bocsánatot tőlünk a holokauszt alatt Lengyelországban meggyilkolt milliókért, a nácikkal való együttműködésükért, Netanjahu kért bocsánatot tőlük, már másodszor.”

„A lengyelországi utazása teljes kapcsolati és politikai katasztrófává vált. Azt kellett volna mondania a lengyel miniszterelnöknek: ‘Töröld a repülőjegyet most, ne gyere ide, mert mi nem mocskoljuk be a holokauszt emlékét, nem tárgyalunk róla, mert van nemzeti büszkeségünk és nemzeti önbecsülésünk, és tiszteljük a halottak emlékét.”

Lengyel meg nem erősített média jelentések szerint a lengyel külügy bekérette Azari izraeli nagykövetet, de az izraeli külügy egyelőre nem erősítette meg a hírt.

Netanjahu júliusban a kritikák kereszttüzébe került, miután egy Lengyelországgal aláírt megállapodás miatt a Holokauszt tisztára mosásával vádolták.

Netanjahu és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök június 27-én írta alá a megállapodást, melyet a vitatott törvény módosítása előzött meg.

A vitatott közös nyilatkozat szerint a “lengyel haláltáborok” kifejezés “nyilvánvalóan téves”, és a háború idején működő lengyel kormány “megkísérelt véget vetni ennek a náci tevékenységnek azzal, hogy próbálta felhívni a nyugati szövetségek figyelmét a lengyel zsidók szisztematikus meggyilkolására.”

Ezenkívül elítél “minden egyes kegyetlenséget, melyet a lengyelek a zsidók ellen követtek el a második világháború idején,”, de utal “arra a számos lengyel hősre, főleg a Világ Igazaira, akik életüket kockáztatták a zsidó nép megmentéséért”.

Míg a közös nyilatkozat – amelyet Lengyelország aktívan reklámozott egész oldalas újság hirdetésekkel szerte a világon – egy magasságba helyezi azokat a lengyeleket, akik segítettek a zsidóknak és azokat, akik üldözték őket, a Jad Vasem csütörtöki nyilatkozata leszögezi, “évtizedek történelmi kutatásai teljesen más képet festenek: a lengyel zsidóknak nyújtott támogatás a Holokauszt idején viszonylag ritka volt, és a zsidók ellen elkövetett támadások és még a gyilkosságok is széles körben elterjedt jelenségnek számítottak.”

A Varsó és Jeruzsálem által kiadott közös nyilatkozat “rendkívül problémás fogalmazással él, amely ellentmond a létező és elfogadott történelmi ismereteknek ezen a területen,” – mondta az intézmény egy sajtóközleményben.

Teljes cikk

Címkék:Andrzej Duda, Netanjahu

[popup][/popup]