Elhunyt Amir Gutfreund “A mi Holokausztunk” szerzője

Írta: litera.hu / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

November 27-én, péntek este szülővárosában, Haifában győzte le a rák az 52 éves izraeli írót, Izrael egyik legsikeresebb kortárs szerzőjét. Gutfreund néhány éve a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt izraeli írótársaival, mi is interjúztunk vele A mi holokausztunk magyar megjelenése kapcsán.

Amir Gutfreund Haifában született holokauszt-túlélő szülők gyermekeként.

Mesterfokozatot szerzett alkalmazott matematikából és operációkutatásból az Izraeli Technológiai Intézetben, a Technionon. Az izraeli légierőnél szolgált.

A mi holokausztunk című, első regényét katonaévei alatt írta. Alezredesként szerelt le. 2001-ben első regényével elnyerte a Yad Vashem Buchman-emlékdíját.

2003-ban Ahuzot Hof (Tengerparti birtokok) című regényével elnyerte a Sapir-díjat. 2013-ban neki ítélték a Levi Eshkol-díjat. Regényeit hat nyelvre fordították le, megjelentek többek közt angolul, franciául, németül és magyarul is.  A mi holokausztunk Rajki András fordításában 2013-ban látott napvilágot az Európa Kiadó gondozásában.

2007-ben megkapta az USA-ban működő Jewish Book Council Sami Rohr-díját.

A regények írása mellett Gutfreund a népszerű izraeli televíziós sorozat, a Hatufim szerzője is volt.

Tel Aviv-i írótalálkozón két évvel ezelőtt így nyilatkozott írói karrierje indulásáról:

“17 éves voltam, amikor elkezdtem írni. Azóta ez áll az életem középpontjában, minden más csak csak ahhoz szükséges, hogy megint írhassak.”

“Voltak más dolgaim. Tanultam matematikát a Technionon, húsz éves katonai pályafutás van a hátam mögött, állítólag ‘komoly ember’ voltam. De valójában semmi mást nem akartam csinálni, csak írni.”

A Litera teljes cikke itt olvasható.

 

[popup][/popup]