Netanjahu futhat neki a kormányalakításnak Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Reuven Rivlin izraeli államfő Benjamin Netanjahut, a Likud listavezetőjét kérte fel kormányalakításra.

Netanjahu megkapja Rivlintől a kormányalakításra szóló hivatalos felkérést (Fotó: Menahem Kahana/AFP)

Az elnök felkérése azután következett, hogy a Likud és a Kék-fehér vezetője, Benny Ganz egységkormányról szóló koalíciós tárgyalásai nem vezettek eredményre.

Rivlin elnök így fogalmazott: számára az egyetlen kérdés az volt, kinek van a legnagyobb esélye koalíciót létrehozni. 55 mandátum áll Netanjahu rendelkezésére, míg 54 támogatja Ganz-ot, így döntött Netanjahu mellett.

Netanjahu a felkérését követően politikai, társadalmi egységre hívta fel az izraelieket, és jelezte, továbbra is széles koalícióban gondolkodik, melyre nagyobb az esélye, mint Ganz-nak lenne.

Elemzők úgy látták még a felkérés előtt, hogy aki elsőnek fut neki a koalícióalakításnak, lehet, hogy nehezebb dolga lesz, mert sikertelensége esetén a rivális könnyebben boldogulhat a kormányalakítással.

Rivlin azzal a feltétellel adott mandátumot Netanjahunak, hogyha nem sikerül kormánytöbbséget létrehoznia a Kneszetben, visszaadja a kormányalakítási mandátumot, nem pedig új választás kiírását kezdeményezi.

Az elnök továbbá olyan kormányalakítási megoldást szorgalmazott, mely – Netanjahu függőben lévő büntetőeljárási ügyeire tekintettel -, a miniszterelnök helyettesének a kormányfő távolléte esetére teljes jogkörű helyettesítési jogot biztosít, illetve meghosszabbítja a miniszterelnök akadályoztatása esetén a helyettesítési idejét.

Az új választások kiírását minden mértékadó politikus el akarná kerülni Izraelben. (Times Of Israel, Ynetnews)

[popup][/popup]