Elévül-e az antiszemitizmus?

Írta: 168 Óra - Rovat: Hírek - lapszemle

Balog Zoltán és Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő arra szólítja fel Gusztos Péter SZDSZ-es képviselőt, hogy vonja vissza szerintük téves információkon alapuló napirend előtti felszólalását, és kövesse meg a Prohászka Ottokár emlékét tisztelő állampolgárokat, valamint a püspök nevét viselő intézményeket, iskolákat – tájékoztatta közleményében a két politikus kedden az MTI-t.

Forrás: 168 Óra

Gusztos Péter keddi, napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy az Országgyűlés fideszes alelnöke újra harcba indult a szélsőjobboldali szavazókért, amikor a hét végén részt vett Prohászka Ottokár katolikus püspök szobrának avatásán, és azt mondta, hogy a püspök egyes gondolatai ma is aktuálisak. A liberális politikus utalt arra, hogy a Holokauszt Emlékközpont történészei szerint Prohászka a konzervatív antiszemita ideológia vezéralakja.

Balog Zoltán és Lezsák Sándor szerint az SZDSZ képviselője az Országgyűlés keddi ülésén a nyilvánosság előtt gyalázta Prohászka Ottokár emlékét. Az ilyen provokációk annak a gyűlöletkeltő kampánynak részei, amelyek folyamatosan mérgezik a közéletet – áll a közleményben.

Prohászka Ottokár bronzból készült mellszobrát múlt pénteken, a katolikus püspök születésének 150. évfordulóján avatták fel a Lakiteleki Népfőiskola keresztény panteonjában.

*

Prohászka-vita: felszólítás innen-onnan

 

Forrás: Népszabadság

A Magyar Demokratikus Charta szóvivői elfogadhatatlannak tartják Lezsák Sándornak, az Országgyűlés fideszes alelnökének és Balog Zoltánnak, az emberjogi bizottság fideszes elnökének Prohászka Ottokár római katolikus püspök lakiteleki szobrának avatásán mondott szavait, ezért felszólítják a Fidesz frakcióját, hogy hívja vissza tisztségéből a két politikust

Lezsák azért méltatta Prohászka Ottokárt, mert “szót emelt a kozmopolita-parazita réteg visszaszorításáért, a magyarság felemelkedéséért”. Balog Zoltán pedig ezt azzal folytatta, hogy “ha hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk magyarságunk fundamentumát képező keresztény hitünket, akkor csak biológiai létünkben maradunk meg” – ez áll Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván közleményében. Szerintük ez azt jelenti, hogy szalonképes a politikai antiszemitizmus.

Balog Zoltán és Lezsák Sándor ugyanakkor Gusztos Péter SZDSZ-es képviselőt szólította föl arra, vonja vissza szerintük téves információkon alapuló felszólalását, és kövesse meg a Prohászka Ottokár emlékét tisztelőket, a püspök nevét viselő intézményeket, iskolákat. Gusztos arról beszélt ugyanis, hogy az Országgyűlés fideszes alelnöke újra harcba indult a szélsőjobboldali szavazókért, amikor részt vett a katolikus püspök szobrának avatásán, és azt mondta, hogy Prohászka egyes gondolatai ma is aktuálisak.

 

[popup][/popup]