Több mint ötezren ünnepelték Izraelt – Moszkvában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Munkatársunktól

2008. május 20. Orosz és izraeli pop énekesek adtak koncertet a moszkvai Osztankino Parkban május 18-án, Izrael Állam megalapításának 60. évfordulóját ünnepelve – adta hírül az Interfax hírügynökség.

Több mint ötezer látogató vett részt a koncerten, mondta az Orosz Zsidóság Világkongresszusának képviselője a hírügynökségnek. E szervezet rendezte az eseményt, a Nyikitszkaja Zsidó Kulturális Központtal karöltve.

„Hatvan év hosszú idő egy ember életében, és meglehetősen rövid egy olyan nép államáéban, mely ezredéves történelmet mondhat magáénak. Izrael különleges szerepet játszik minden zsidó életében” – mondotta köszöntőjében Borisz Spiegel, aki munkalátogatásra érkezett Izraelbe.

Bár az akkori szovjet külügyminiszter, Andrej Gromiko, 1948-ban, Izrael megalakítása mellett szavazott az ENSZ-ben, Spiegel úgy fogalmazott: „Csak az új Oroszország szabadult meg a szovjet állami antiszemita politikától, s fordult megértéssel és együttműködési szándékkal Izrael felé. Oroszország és Izrael olyan közel van egymáshoz, mint korábban soha. Ennek oka az orosz izraeliek milliós lélekszáma”.

*

Meghívott vendégként Deák Gábor és Rajki András, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökségi tagjai vesznek részt a héten kezdődő orosz nyelvű zsidók világtalálkozóján Jeruzsálemben.

[popup][/popup]