Náci ruhában pózoló tanár – az igazgatónő szerint a tanár „ismert hagyományőrző”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 18. Budakeszin közfelháborodást okozott, hogy a Prohászka Ottokár – sokak szerint antiszemita – püspök nevét viselő katolikus gimnázium igazgatóhelyettese, a történelmet is tanító Kosaras Péter Ákos náci egyenruhában pózol saját internetes bemutatkozó oldalán. A “jószívű SS-tiszt”-ként aláírt kép mellett az önmagára utaló fotók között a fasiszta Németország egyik vezetője is látható.

Kőrösiné Merkl Hilda, a gimnázium igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: helyettese ismert hagyományőrző, ezért nem talál semmi kivetnivalót az iwiw-oldalon megjelent bemutatkozásban. Hogy mégis milyen haladó hagyományt őrizhet egy “mai” SS-tiszt, arra többszöri kérdésünkre sem kaptunk választ. Bár Tagai István, Budakeszi független polgármestere tegnapra ígért választ, ez lapzártánkig nem érkezett meg. Szabó Ákos Péter (MSZP) oktatásért felelős alpolgármester reményét fejezte ki, hogy információnk nem valós. Ha mégis, akkor – véleménye szerint – az iskolát fenntartó egyháznak kell sürgősen lépnie, hiszen a város nem felelhet a katolikus gimnáziumban történtekért. Cziffra Zsuzsanna, a képviselőtestület oktatási bizottságának fideszes elnöke a pedagógus rosszízű tréfájának tartja a náci fotót, melyet személyesen is elítél. Az iskola fenntartóját, a Fejér megyei egyházközség képviselőit napokon keresztül sem sikerült elérnünk.

A főváros szélén fekvő Budakeszi oktatáspolitikáját hónapok óta botrányok tarkítják. Mint arról már beszámoltunk, korábban Bardócz Tódor András iskolaigazgató maga kezdett sztrájkot szervezni kollégái számára, miután a pedagógusok nem kívántak munkabeszüntetéssel tiltakozni a kormány intézkedései ellen. Amikor – cikkünk nyomán – kiderült, hogy erre sem joga, sem lehetősége nincs, hivatalos levélben köszönte meg munkatársunknak, hogy felvilágosította az általa nem ismert jogszabályokról.

A múlt héten az iskola tanárai gyűjtöttek aláírásokat az igazgató menesztése érdekében, sok szakmai hibájára hivatkozva. Többek között azt nehezményezik, hogy az igazgató felmondta a szervezeti és működési szabályzatot, valamint azt, hogy egy rejtélyes körülmények között eltűnt osztálynaplót “saját hatáskörben” pótolt.

(Forrás: Népszava Online)

[popup][/popup]