Matisyahu klubot vált – “…már nem tudok a Chabaddal azonosulni”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Szombat információ

2007. október 13. Az ortodox zsidó reggae sztár, Matisyahu elhagyja a Chabad Lubavics közösséget, amelynek hatására annak idején vallástalan énekesből hagyománytartó zsidóvá vált.

  Maítisyahu  
  Matisyahu  

„Már nem tudok a Chabaddal azonosulni – nyilatkozta nemrég a Haaretz-nek – fontosabb nekem, hogy egyetemes üzenetet közvevítsek.”

A Matthew Miller néven született dalnok egy Chabad jesivában tért meg az ortodox zsidóság kebelébe, s e hagyományos háttér, valamint virtuóz reggae és hip-hop technikája nemzetközi sikereket hoztak számára a multikulti világban.

A Haaretz szerint a nagyünnepeket idén Izraelben töltő sztár spirituális változáson esett át, s ennek hatására a haszid felfogás más irányzatai felé fordult, mint amilyen Breclav közösség.

Üzenete mindazonáltal az egyetemes felfogás felé fordulást tükrözi. „Amit csinálunk, az már nem a Chabadról szól. Sokkal több, mint egyik vagy másik vallás. Ez az igazság és az emlékezet, ami mindenkit érint.

Matisyahu még nem hagyta el az ortodox zsidó életmódot, de – mint mondta – „a szabadságot keresi, s nem az egyféle felfogással történő azonosulást.”

(Forrás: JTA)

[popup][/popup]