Három pillér – Izrael csatlakozik az EU versenyképességi programjához

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2007. november 02. Izrael – az Európai Unió “szomszédságához” tartozó országok közül elsőként – csatlakozik az EU versenyképességi és innovációs programjához (CIP), amelynek keretében az Európai Bizottság a kis és közepes méretű vállalkozások újító tevékenységét és fejlődését támogatja.

Mint Brüsszelben közzétették, az erről szóló emlékeztetőt Günter Verheugen, az Európai Bizottság vállalkozáspolitikai és ipari kérdésekben illetékes alelnöke és Elijáhú Jisai izraeli miniszterelnök-helyettes, kereskedelmi, ipari és munkaügyi miniszter írta alá csütörtökön Tel-Avivban.

Verheugen kijelentette: a versenyképesség és az innováció közös kihívás Izrael és az EU számára, és a vállakozásfejlesztési, innovációs politikának számos olyan területe van, ahol sokat nyújthatnak egymásnak, ahol a közös projektekben és innovációs hálózatokban való együttműködés révén mindkét fél csak nyerhet.

A CIP program három pillérre támaszkodik. Az első a vállalkozási és innovációs pillér (EIP), amelyhez most csatlakozik Izrael. A másik kettő az információs és kommunikációs technológiák pillére, valamint az “intelligens európai energiaprogram”. Izrael ez utóbbiakhoz is csatlakozni kíván a jövőben. Mindhárom pillér közös súlypontja a kis és közepes méretű vállalkozások ösztönzése.

A CIP program a 2007 és 2013 közötti EU-költségvetési időszakban összesen 3,6 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkozik. Csütörtöki és pénteki izraeli látogatása során Verheugen EU-izraeli üzleti fórumon is résztvesz, valamint izraeli döntéshozókkal folytat véleménycserét az EU-izraeli vállalkozási és ipari együttműködés lehetőségeiről.

[popup][/popup]