A Jad Vashem megfontolja – Az első perzsa származású Világ Igaza lehet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 18. Izrael Állama nevében a Jad Vashem hivatott megítélni a „Világ Igaza” elismerést azoknak a nem zsidóknak, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek. A címet megítélő tudományos és etikai bizottság erősen fontolgatja, hogy kitünteti az iráni Schindlernek nevezett Abdol Hossein Sardarit. Az eljárás 1997-ben kezdődött, majd 2005-ben elakadt. Újabb bizonyítékok kerültek elő, amelyek alapján Sardari az első olyan iráni lehet, akit Világ Igazának nyilvánítanak.

Abdol Hossein Sardari Irán nagykövete volt 1941-ben a nácik által megszállt Párizsban. Több zsidó életét mentette meg azzal, hogy iráni útleveleket adott ki számukra. A Jad Vashem számára 1978-ban írt levelében így beszélt a motívumaitól: „Nagy örömnek tartottam, hogy konzul lehettem a megszállt Franciaországban, mert így lehetőségem nyílt arra, hogy a háborúban álló Európában segítséget nyújtsak az iráni állampolgároknak. Természetesen azoknak is, akik zsidó származásúak voltak.”

Sardari mentőtevékenységének elismerése azért is állt le négy évvel ezelőtt, mert a dokumentumok között hiányosságok voltak. Az elismerés során a Bizottság mérlegeli, hogy a mentő mit kockáztatott azzal, hogy segítette az üldözötteket. Ez ideig még nem volt tiszta, hogy az iráni diplomata milyen kockázatott vállalt a mentőtevékenysége során. A levéltári kutatások során azonban újabb iratok és bizonyítékok kerültek elő, amelyek fényében a Bizottság újra napirendre veszi Sardari elismerését.

Aktuális politikai töltete is van az ügynek. Sardari élete bekerült abba, a holokausztról szóló sorozatba, amelyet az iráni állami televízió sugárzott nem olyan régen. Ezzel akarták tisztára mosni azt a diaszpórában élő zsidó embereket és az izraeli lakosokat megosztani akaró iráni és antiszemita propagandát, amit Ahmadinezsád elnök a holokausztot mítosznak nevező szavai és a Zsidó Állam térképről való letörlésével fenyegető kirohanásai erősítettek. Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője a következő nyilatkozatot adta a Jerusalem Postnak: „Egyik részről a holokausztot tagadó iráni elnök, másrészről a holokausztot történelmi tényként kezelő televíziós műsort látjuk.”

Sardari tetteit már 2004-ben elismerte a Simon Wiesenthal Központ posztumusz (ugyanis a volt iráni diplomata 1981-ben elhunyt). A ceremónián egy olyan iráni zsidó is részt vett, aki gyermekként a konzulnak köszönhette megmenekülését. Ő elmondta, hogy a konzul minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül adta ki az életmentő papírokat. Az elismerő oklevelet Sardari unokaöccse, Fereydoun Hoveyda vette át.

A Jad Vashem által elismert Világ Igazai mintegy 22000-en vannak, köztük megközelítőleg 690 magyar. Amennyiben elismerik Abdol Hossein Sardarit, akkor ő lesz az első arab, akit elismernek embermentőként.

Pécsi Tibor

(Forrás: Hetek)

[popup][/popup]