Szombat előfizetés 2017

Vona Gábor hanukai üdvözlete – még sokszor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

A Jobbik elnökének hanukkai üdvözlete az óév utolsó, s az újév első forró témája lett. Megszólalt az ügyben Kelemen Katalin, a Szim Salom reformzsidó közösség rabbija; majd a Mazsihisz elnöke és alelnöke, Heisler András és Kiss Henriette is.

Kelemen Katalin (Fotó: delmagyar.hu)

Kelemen Katalin rabbi válasza Vona Gábor hanukai üdvözletével kapcsolatban:

Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Zsidó közösség rabbija hibának tartja Köves Slomó Vona Gábor hanukai üdvözletére küldött válaszát. Az ugyanis, hogy Köves rabbi egy zsidó egyház felelős vallási vezetőjeként szólalt meg, magában rejti a zsidókról való hamis kép megerősödésének vagy kialakulásának veszélyét.

Ha nekem Vona Gábor hanukai üdvözletet küldött volna, udvariasan megköszöntem volna és magam is kellemes ünnepeket kívántam volna neki.

Magyar zsidóként és a Szim Salom Progresszív Zsidó közösség rabbijaként hibának tartom, hogy az EMIH vezető rabbija nem így tett. Az ünnepi jókívánságok gesztusának visszautasítása és nyílt levelének további gondolatai negatív, bomlasztó üzenetet hordoznak. Az, hogy egy zsidó egyház felelős vallási vezetőjeként szólalt meg így, magába rejti a magyar zsidókról, sőt a zsidókról általában való hamis kép megerősödésének / kialakulásának veszélyét. Ezért tartom szükségesnek, hogy itt most valami mást is elmondjak a zsidóságról.

„Halál és élet a szavainkban”- idézi Köves Slomó főrabbi válaszában a Példabeszédek könyvét. Kimondott/leírt szavaink akár sorsdöntő hatására rámutatva ő maga is kiemeli a közéleti személyiségek különös felelősségét ezen a téren. Tóránk egy másik alapvető tanítása az, hogy mivel szabad akarattal, a választás lehetőségével lettünk megteremtve, a halál és az élet közül az életet kell választanunk. Fájdalmasan kézzelfogható, drámai aktualitássá vált ez napjaink világában, amikor az elzárkózás, a kirekesztés, a hatalomvágy, a fensőbbséges viselkedés, a gyűlölködés és a bosszúállás – háborúkon és merényleteken keresztül – napi több száz ember halálához vezet. Ebben a helyzetben különös nyomatékkal kell feltennünk magunknak azt a kérdést, hogy vajon az életet és a jót, a megbékélést szolgálja-e, ha kimondott szavainkat a gyanakvás, a bizalmatlanság, a sértettség és a gőg érzései diktálják, ha a változást csak a másiktól várjuk, ha viselkedésünk kioktató és sztereotip gondolkodási mintákon alapul?

Hagyományunk mást tanít. Mit?

– A ’derech erec’ azaz jó modor fontosságát [szó szerint: ’az ország (lakóinak) útja’]. Az etikus viselkedés elsődleges szempontja mindig az, hogy ne szégyenítsünk meg másokat.

Kedves gesztusra kedves válasz. Ennyi.

– ’Tesuva’, azaz megtérés. Ez érett önvizsgálaton, állandó önreflexión alapuló irányváltást, belső fejlődést jelent. Nem csak a Nagyünnepeken, hanem az év minden napján feladatunk ez. Az pedig nem dolgunk, hogy mások tesuvájának őszinteségét kétségbe vonjuk. Különösen nem a nyilvánosság előtt.

Meggyőződésem, hogy a 21. század egyetlen utat kínál a világnak „az élet, a jó választásá”-ra. Ez az út pedig – legjobb hagyományaink szellemében – az, hogy önmagunkon, saját felnövésünkön, érettebb, jobb emberré válásunkon dolgozunk folyamatosan, és közben nyitottak vagyunk mások pozitív változásainak elfogadására.

Megjelent a Kibic hírportálon.

 

Fotó: Mazsihisz.hu

Vona Gábor Hanukája és a felelős zsidó érdekképviselet

Egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni hosszú évek rasszizmusát

Heisler András (Mazsihisz-elnök) és Kiss Henriett (Mazsihisz-alelnök) írása

 

Egy hanukai üdvözlőlapra rögtön nyílt levéllel felelni műfajidegen ötletnek tűnik, de ha már így alakult, ez az alkalom is megfelel arra, hogy végiggondoljuk a Jobbik-problémát zsidó érdekképviseleti szempontból.

Az év végi uborkaszezon vezető hírévé lett Köves Slomó és Vona Gábor több fordulós, feszült hangulatú levelezése: Magyarországon a nyílt levél a különösen kedvelt sajtóműfajok közé tartozik. Ünnepi jókívánságokra viszont nem szokás érdemben válaszolni, és nekünk, akik kevésbé vagyunk a nyílt levelezés barátai, eszünkbe sem jutott „megfelelni” Vona pártelnök üdvözletére.  Mi így nem beszélünk Vonáékkal – csöndben, nyílt levelezés nélkül.

Köves rabbi viszont nemrég, a Jobbik berkein belüli rasszista uszításra válaszul, még pálinkázó fejtágítóra invitálta a párt vezetőit, míg most, pár hónappal később, megsértődik egy hanukai üdvözlőlapon. Be kell vallanunk, nem mindig tudjuk őt követni.

Ha az üdvözlet maga nem is, de az ebből kialakult vita már alkalmat ad arra, hogy elemezzük a helyzetet, és következtetéseket vonjunk le anélkül, hogy beszállnánk bármilyen olyan pártpolitikai meccsbe, amelyekhez nekünk bizonyosan semmi közünk sincsen.

 1. Nem zárható ki, hogy a Jobbikban egyszer valódi fordulat következhet be, hisz’ látjuk, szervezetek, pártok képesek a változásra. Észleljük az utóbbi idők próbálkozásait, és tény, hogy jobb hanukai üdvözletet kapni, mint antiszemita uszítást. Az is jó, ha a Jobbik vezetői tényleg nem tűrik el például a vecsési alapszervezetük öntudatos zsidózását. De.
 2. Egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni hosszú évek rasszizmusát. 10 év gyűlölködés után egy pár soros levélben bejelenteni, hogy „kijöttem a lövészárokból, ölelj a kebledre” – ez téves elképzelés a megbocsátásról.
 3. Vona szerint a zsidó és a keresztény magyarság kölcsönösen „számtalan sebet okozott egymásnak” a XX. században, párhuzamot von a Tanácsköztársaság, az ÁVH, 1956 és a magyar holokauszt között. Azaz továbbra sem ért szinte semmit a magyar történelemből. Sem a Tanácsköztársaság, sem a Rákosi-kor, sem 1956 nem volt a keresztény magyarok elleni népirtás. A Tanácsköztársaság alatti terror épp úgy nem kímélte a zsidóságot, ahogy a nem zsidó magyarokat, és ugyanez igaz a sztálinista terrorra is. 1956 zsidó hőseit pedig oldalakon át lehetne sorolni. Jellegzetes antiszemita hazugság mindezeket a holokauszttal összemérhető, magyarellenes zsidó terrornak beállítani.
 4. A Jobbiknak nem csak a magyar zsidók, de más magyar kisebbségi csoportok – mindenekelőtt cigány honfitársaink – elleni uszításáért is felelősséget kell vállalnia. Nem a MAZSIHISZ-nek, vagy az EMIH-nek, hanem a befogadó magyar nemzet egészének, az egyenjogú polgárok teljes közösségének tartoznak ezzel az elszámolással.
 5. Vona Gáborra és pártjára sok fiatal ember hallgat: Vonának velük van feladata. Vezetőjükként velük kell megértetnie, hogy amit eddig tettek, az semmi jóhoz nem vezet. Ha ennek szellemében őszintén és eredményesen dolgoznak egy nyitott és sikeres Magyarországért, akkor nem lesz szükségük arra, hogy zsidó szervezetekkel próbálják hitelesíttetni hirtelen fordulatukat. A MAZSIHISZ nyitott mindenki felé, aki valóban közeledni akar, de a jó szándékot és a töredelmet nem lehet kiváltani, nem lehet „megúszni” átlátszó, helyzetfelmérő gesztusokkal.

Megjelent a Mandiner hírportálon.

 • Komodoi

  “Sem a Tanácsköztársaság, sem a Rákosi-kor, sem 1956 nem volt a keresztény magyarok elleni népirtás. A Tanácsköztársaság alatti terror épp úgy nem kímélte a zsidóságot, ahogy a nem zsidó magyarokat, és ugyanez igaz a sztálinista terrorra is.”

  Heisler András hazudik.
  Mit állít?
  A bolsevizmus nem volt a keresztény magyarok elleni népirtás, mert zsidókat is ölt.
  Tehát ha a bolsevisták zsidókat is öltek, akkor nem akarták irtani a gójokat.
  Csakhogy az úgynevezett “nácik” is öltek németeket is (pl. német kommunistákat).
  Tehát akkor Heisler András logikája szerint az úgynevezett “nácizmus” sem lehetett zsidók elleni népirtás, mert németeket is ölt.

  • Tarzi

   Végülis nem hazudik, csak a saját szemszögéből nézi a dolgot. Te szintén.

  • Pásztor Tibor

   Ugye csak úgy csinálsz, mintha nem értenéd? A holokauszt nem a németek bűne, hanem a nácié. A bolsevikok bűne nem a zsidóké, hanem a bolsevikoké. Kapisch?

   • Komodoi

    A bolsevizmust zsidó találta fel (Marx), zsidók juttatták hatalomra (Bronstein Trotzky, Uljanov akinek nagyapja Blank), a bolsevizmus vezetésében mindvégig zsidók domináltak, tehát a bolsevizmus az zsidó rendszer, és szánt szándékkal irtotta a gójokat, legfőképpen a gój értelmiséget, lehetséges vezető réteget, amely a természetes ellensége volt. A zsidó értelmiséget nem irtotta, mert az volt az ő bázisa, Lukács, Révai, Aczél, Erdős, stb.

    Tehát tény hogy a bolsevizmus az zsidó rendszer, amely népirtást követett el a gójokkal szemben, de ezt Heisler tagadja, tehát hazudik.

    • Joszi

     Hogyne, bolsevizmus zsido rendszer mert voltak benne zsidók, nácizmus , hungarizmus, szinten zsido rendszer, mert zsidók ellen jött létre.Inkvizicio zsido rendszer, mert égette a zsidókat .Logikus ez, csak kell hozza egy speciális agy.

     • Komodoi

      Nem kell ez a mellébeszélés. Maga a zsidó Jászi Oszkár ismerte el, hogy a tanácsköztársaság az lényegében zsidóuralom volt:

      http://www.szombat.org/politika/4367-zsidok-a-tanacskoztarsasagban
      2012-02-08
      Jászi Oszkár, bécsi emigrációjában (1920), keserű, méltánytalan és hozzá magához is méltatlan inszinuációval, ezt a jellemzést vetette papírra a kommünről: a világtörténelem első forradalma, amelyben „a zsidóság minden fék és korlát nélkül érvényesülhetett, tehát szabadon fejthette ki a benne évszázadokon át szunnyadó erőket és tendenciákat”.

     • Joszi

      Így van s a kereszténység is zsido rendszer, hisz egy zsido találta ki.Sot a számítógép is zsido rendszer, mert azt is zsido talalta ki, rendes keresztény magyar ezért rovasokat ves a fába , úgy komunikal,apropó ,,mit keres itt egy virtigli antiszemita?Hja remelem védő oltásokat sem adat magának, majd mind zsido rendszer.

     • Komodoi

      A kereszténység nem zsidó rendszer. A zsidók Talmudja szerint Jézus Krisztus gój volt, édesanyja Szűz Mária “hercegek és kormányzók leszármazottja” (vagyis pártus, mert a pártus birodalomnak voltak kormányzói, a zsidóknak nem).
      Tehát a zsidók azért gyűlölik Krisztust, mert nem bírják elviselni, hogy a megváltó az egy gój.

     • Joszi

      Hogyne, Mária , mint köztudott pártus volt, azaz magyar.Ezert lett Jósua, Jézus rabbi, s ezért volt minden tette e szerinti, pl.pesachi étkezés , mint utolsó vacsora stb.Idezzen meg a Talmudbol, de jobb ha marad annál, ami a saját területe s inkább a Mein Kampfbol, vagy Szálasi műveiből.Ezekben esetleg József is szerepel, mint part szolgálatos vagy SS legény.Hja s a számítógép is pártus rendszer tudjuk, Botond vezér találta fel.Probalkozzon inkább a kurttel, rovás szerint.Tenyleg, mi a frászt keres egy antiszemita a Szombat oldalán , jönnek, mint légy papírra a legyek, vicces.

     • Tarzi

      Jézus korában még nem az anyai származás számított.

     • Joszi

      Azannya, akkor már biztos , hogy Joshua magyar volt.

     • ábrahám

      “választott nép a zsidó a többi szolganép”

     • Rebeka

      MI TÖRTÉNT ITT?! A Szombat-ba költözött a kurucinfo???!!!

     • ábrahám

      “Tov sebagojim harog”! “Legjobb gojt öld meg”! talmud…

     • Joszi

      Na, magának semmi oka aggódni , ezek szerint.

     • ábrahám

      Szeretnék egy rasszisták nélküli Magyar hazában élni!
      Go home.

     • Joszi

      Ezek szerint távozik , hogy eggyel kevesebb rasszista legyen itt.

     • ábrahám

      Rasszista, Ön és mindenki aki 1000 éve jól él a Kárpát hazában munka nélkül a goj kérges tenyerén, piszkos és törvénytelen seftekből, de azt tanulta és tanítja hogy “választott nép a zsidó a többi szolga nép!” Ez az ő testamentumuk a Könyvből!
      “Felebarátodat nem szabad megrabolnod, de ez nem vonatkozik Gojra, aki neked nem felebarátod: egy Gojt szabad megcsalnod és tőle uzsorát venned…(Baba mezia 61a.Tosephot.)” talmud.!

     • Komodoi

      Ne erőlködj, a Talmud írja. Jézus gój volt, ezért gyűlölitek.

     • Joszi

      Hogyne a Talmud több könyvet szentel ennek, részben magyarul, van ahol gój motorosnak írják le, de gyűlölettől ott sem esik szó.

     • Belze Boob

      Nekem mindig a halhatatlan Kazal László egyik jelenete jut eszembe a Köves-Heisler-Kiss féle megnyilvánulásokról:
      A színpadon áll egy kerek, utcai hirdetőoszlop… Kazal – a részeget játszva – arccal szorosan az oszlophoz simulva, többször, egymás után körbetapogatja, majd keservesen elkezd jajongani:
      “Segítség, befalaztak!”

  • Lajos Fehér
 • Komodoi

  (A magyar az nem egy zsidó eredetű nép, tehát a magyarok azok nem zsidók, vagyis fölösleges azt írni, hogy “a nem zsidó magyarokat”, az épp olyan, mintha valaki azt írná, hogy a nem japán olaszokat, ami evidencia, tehát szükségtelen leírni.)

 • Lajos Fehér
 • Belze Boob

  Nekem mindig a halhatatlan Kazal László egyik jelenete jut eszembe a Heisler Andás féle megnyilvánulásokról:
  A színpadon állt egy kerek, utcai hirdetőoszlop… Kazal – a részeget játszva – arccal szorosan az oszlophoz símulva, többször, egymás után körbetapogatja, majd keservesen elkezd jajongani:
  “Segítség, befalaztak!”

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Misna magyarul – maaszer seni 5.

„Nézz le a szent lakhelyedről, az egekből” . Mi megtettük, amit nekünk parancsoltál, Te is tedd meg, amit ígértél nekünk....

Szunyogh Szabolcs – a „Várhegyi György” Magyar Zsidó Oktatásért díj kitüntetettje

December 27-én, hanuka alkalmából, a Bethlen téri zsinagógában rendezett ünnepségen, jótékonysági koncert keretében adta át a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület...

Close