Lehet-e háláchikus érvekre hivatkozva érvényteleníteni a választást?

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Ortodox Rabbinátus állást foglalt a BZSH igazgatói pozíciójával kapcsolatban.

badatz_logoOberlander Báruch rabbi, a Budapesti Cháredi közösségek Rabbinátusának vezetője hivatalos háláchikus állásfoglalást adott közre a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatói posztja kapcsán kialakult etikai dilemmával kapcsolatban.
A rabbinikus forrássokkal alátámasztott állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a tsuvá (megtérés) fogalma az egyik legjelentősebb alap-pillére a zsidó vallás tanításának. „Ahogy korábban – például a Megtért antiszemita zsidó, vagy Az ügynök és besúgók témában közreadott tanulmányainkban kifejtettük, ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, kötelességünk befogadni és segíteni a visszatérés útján. Nincs jogunk kételyt támasztani őszinteségével kapcsolatosan, egészen addig, amíg – Ne adj Isten! – az ellenkezője nem igazolódik.” – írja az állásfoglalás.

Így, ugyan „elfogadható, hogy ha stratégiai okokból a zsidó közösség egyes tagjai úgy gondolják, hogy ez a választás nem volt a legszerencsésebb döntés, de tekintettel arra, hogy az illetőt, a BZSH közgyűlése szabályosan, többségi akarattal megválasztotta, háláchikus érvekkel nem visszavonható a választás eredménye.”

Az állásfoglalásban a rabbi külön hangsúlyozza, hogy „eleve tilos mások vétkeinek és hibáinak felemlegetése és kibeszélése”, és „különösen tilos egy megtért ember korábbi vétkeit felemlegetni.”

Az állásfoglalás egészében alább olvasható, eredetileg itt található.

bzsh_badatz-page-001

bzsh_badatz-page-002

 

 

[popup][/popup]