Deutsch Tamás történelemórája

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Vélemény

Kézlegyintéssel kell-e elintézni Deutsch Tamás különös, de az obszcén-bugris tweetjeihez képest valamilyen irányt, tartalmi egységet mégis felmutató, David Pressman amerikai nagykövetnek címzett, friss Facebook-bejegyzését? Vagy cáfolni kell a nyilvánvaló történelem-kificamítást, amely most épp a tatárok kiűzésével kezdődik és a ruszkik (sic!) kiűzésével végződik? Legalábbis pillanatnyilag, hiszen a történelem nem tart szünetet, sőt fokozódik, például az amerikaiak még itt vannak.

Deutsch Tamás

Mi már hazaküldtük a tatárokat, a törököket, az osztrákokat, a németeket és végül a ruszkikat is. Óvatosan, Mr. Pressman! Ennyi.” – posztolta a Fidesz MPP politikusa.

Nincs olyan törvény, szabály, hogy egy nyugatorientált, liberális fiataldemokratának élete végéig annak is kell maradnia, legfeljebb a változás üteme látszik felgyorsultnak, de ez sem példa nélküli, sőt a kisnyilasok vagy a rendszerváltozás idején ide-oda helyezkedők még a Fideszben végbe mentnél is gyorsabb átváltozásokra voltak képesek.

Ha abból indulunk ki, hogy (amennyiben van rá anyagi erőforrás) a politikai kommunikáció sikere érdekében minden társadalmi csoportot, réteget meg kell szólítani, mert minden egyes szavazótól egyszer majd kérni lehet valamit, az MTVA non-stop nosztalgiaműsorain szunyókáló idősektől kezdve, a cicis fotókkal elkábított, a csuda tudja, milyen kulturális hátterű kormánybulvár-olvasótáboron át, a fiatalok nyelvén beszélő influenszerekig, akkor Deutschnak mindenképpen helye van a kórusban; a nagy apparátussal dolgozó minisztérium nyilván tudományosan kikutatta, hogy melyek azok a témák, amelyekben neki is meg kell szólalnia, és hozzá kell tennie a magáét a nagy, közös mondanivalóhoz.

De az is lehet, hogy Deutsch Tamás nem vezényszóra, hanem meggyőződésből mondja, amit mond, legjobb történelemtudása szerint, és a Facebook-bejegyzésének semmi köze nincs ahhoz, hogy a Kerepesi útra tervezett, jelenleg 25-30 milliárd forintnál tartó új MTK Sportpark felépítése éppen most kapott zöld utat.

[popup][/popup]