Zsidó lány lehet Németország szépe

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika, Világ

Tamar Morali saját sikerét a zsidóság sikerének tartja.

A szépségverseny szervezői arról tájékoztatták a 21 éves Tamart, hogy ő az első zsidó lány, aki az országos szépségversenyen indul. Tamar a jelölést nem csupán saját, hanem Izrael Állam és a diaszpóra zsidóság sikerének könyveli el.

Morali a németországi Karlsruhe városában született, és nyolc éves korában a család azért költözött Bécsbe, hogy szülei egy hagyományosabb zsidó központban neveljék fel őt és testvéreit. Ott zsidó iskolába járt, héberül tanult, és csatlakozott a zsidó ifjúsági mozgalomhoz. 17 éves korában a Bné Akiva szervezésében egy évet töltött Izraelben. Megszerette az országot, és elhatározta, hogy Herzlijában, az Interdiszciplináris Központban szerez diplomát kommunikáció és üzlet szakon.

Moralit a divat és stílus iránti érdeklődése vitte a szépségversenybe. Nemrég egy bécsi divatbemutatón manökenként nyert első díjat. Ott sokan azt tanácsolták neki, hogy induljon a 2018. évi Miss Germany választáson. Szándékát interneten jelezte a szervezőknek, majd egy olaszországi hétvégén vett részt interjúzáson, fotózáson, és került fel a döntő top 20-as listájára az online kategóriában.

Örömmel tapasztalta, hogy zsidó identitása is felkeltette a szervezők és a verseny résztvevőinek érdeklődését. „Sok kérdést tettek föl zsidóságomról és arról, milyen zsidóként élni Németországban”. Hozzáállásuk, fogalmazott, igen pozitív, nyitott és tisztességes volt. Még az is tetszett nekik, hogy édesanyjával héberül beszél.

Tamar elmondta, amellett, hogy a zsidó népet képviseli, és számára nagyon fontos, hogy felmutassa a mai német és osztrák társadalom pozitív vonásait.

„Német zsidóságomra büszke vagyok” – jelentette ki, megjegyezve, hogy a náci Németország bűneit nem felejtették el, ugyanakkor a mostani zsidó közösség erős. „Nem rejtőzködnek, büszkék a túlélésre, arra, hogy ilyen tekintélyes közösséget alkotnak, szavuk van, és képesek szót érteni a németekkel.”

Vasárnap kezdődik az online szavazás arról, ki lesz a Miss Internet; a győztes elnyeri a jogot a Miss Germany döntőjében való részvételre. Tamar Morali persze már a Miss Universe címről álmodozik…

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Németország szépe, szépségkirálynő, zsidó szépségkirálynő

[popup][/popup]