Zárt közgyűlés „előzetes” hangulatkeltéssel

Írta: Bóka B. László - Rovat: Politika

Augusztus 30-án, vasárnap délelőtt tartotta közgyűlését a Mazsihisz – rendhagyó módon a Dohány utcai zsinagógában.

Kép: Mazsihisz fb oldal

A közgyűlésnek hét napirendi pontja volt:
– elnöki tájékoztató,
– ügyvezető igazgató választás,
– a 2019. évi zárszámadás tárgyalása,
– a 2020. évi költségvetés módosításának megtárgyalása,
– döntés az American Jewish Joint Distribution Committee-vel (JDC) történt megállapodásról, mely szerint a Mazsihiszre ruházzák a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány alapítói jogait,
– döntés egy olaszliszkai temető ingatlan tulajdonhányadának átruházásáról
– különfélék.

A közgyűlés egyhangúan fogadta el a napirendet.

Bár korábban soha nem tettem ilyet, a fenti leadet egy nappal a közgyűlés előtt írtam meg. Az előzmények miatt ugyanis volt bennem egy rossz érzés és hallgattam rá. De haladjunk csak sorban, mit is nevezek előzményeknek.

Bár a Mazsihisz augusztus végi közgyűlése a szokásos évi közgyűlések sorába illeszkedik, vagyis nem rendkívüli, a közgyűlést megelőző tudatosnak, átgondoltnak és elég szervezettnek tűnő „ráhangoló hangulatkeltés” már napokkal korábban hullámokat vert. Lássuk tehát: a debreceni hitközség bejelenti, hogy tagjai nem vesznek részt a közgyűlésen; a Magyar Hangban megjelenik Harle Tamás Benjamin óvodával kapcsolatos cikke, amely egy 2019-es nyári történet felelevenítése; majd a Magyar Nemzetben megjelenik egy interjú Róna Tamással, aki szerint „a Mazsihisz elnöke méltatlanná vált” feladata betöltésére.

Vasárnap időben érkeztem a Síp utcai székház elé, hiszen tudtam, hogy a közgyűlést a zsinagógában tartják majd és azt is, hogy a szervezők a járványügyi előírásoknak megfelelő óvintézkedéseket tettek.

A Síp utcában kisebbfajta sor fogadott – természetesen mindenkin maszk volt. A székház előtt kellő számban sürgölődő biztonságiakról hamarosan kiderült, hogy füleseiken keresztül egymásnak ellentmondó utasításokat kapnak. Gondoltam beállok a sorba. A sor azonban nem haladt semerre, ekkor kezdtem kérdezősködni. Kiderült, az – egyébként logikusnak tetsző – terv szerint elsőként a küldötteket engedik be, akikről a biztonságiak névsoros papírral rendelkeztek: egy küldött megérkezett, kipipálták, bement, bent pedig covid gyorsteszt következett.

Kérdeztem, én, aki a Szombatot képviselem, mégis mit tegyek. Az első válasz az volt, nyugodjak meg, először beengedik a küldötteket, aztán az újságírók, fotósok és egyéb vendégek következnek – hozzáteszem nem voltunk túl sokan – a számukra is kötelező gyorsteszt után őket is beengedik a közgyűlésre. Háromnegyed órás várakozás után azonban nem hivatalosan kellett megtudnom, hogy a közgyűlési munka már vagy félórája folyik, és a közgyűlést a jelenlévő 59 küldött (három ellenszavazattal és öt tartózkodással) zárttá nyilvánította. Mire lehet gondolni egy ilyen esetben: valamire nagyon készülnek, vagy éppen valamitől nagyon félnek.

Ettől kezdve, ki- és elzárva minden élő információtól nem maradt más hátra, mint a facebook közvetítésből tájékozódni, de ezt bárki megtehette a Mazsihisz facebook oldalán.

Eszerint a közgyűlés Kunos Pétert a következő négy évre újra a Mazsihisz ügyvezetőjévé választotta, a 2019. évi zárszámadást elfogadta, a JDC pedig a Mazsihisznek adta át a holokauszt túlélők gondozását ellátó MAZS Alapítvány alapító jogait. A 2020. évi költségvetés módosításait a közgyűlés szintén elfogadta, ahogyan az olaszliszkai ingatlan átruházást is.

A baj csak az, hogy a legfontosabb dolgokról nem tudtam így beszámolni: a hangulatról, az egymásnak feszülő érdekekről, arról, hogy mit és milyen stílusban beszélgetnek egymással a küldöttek. Egyetlen dolgot tehettem, a közgyűlés után felhívtam a legfontosabb szereplőket és a véleményüket kérdeztem a történtekről és háttérben húzódó ellentétekről.

Folytatása következik…

Kapcsolódó cikkeink:

“Az volt a csúcs, amikor eichamnni tömeggyilkosnak neveztek” – interjú Heisler Andrással

Kunos Pétert zárt ülésen újraválasztotta a Mazsihisz küldöttgyűlése

Mazsihisz közgyűlés – a debreceni zsidók nem mennek?

Mazsihisz-közgyűlés: mi várható a Heisler-ellenes cikksorozat után?

A Heisler-Róna vita és a pártos kormánysajtó

 

Címkék:Heisler András, Kunos Péter, Mazsihisz-közgyűlés

[popup][/popup]