Kóser ellátás Dubajban

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) által aláírt Ábrahám-egyezmény szenzációként járta be a világot: politikai és gazdasági kapcsolatokat tesz lehetővé a zsidó állam és egy iszlám arab ország között. Az EAE-ban élő zsidók pedig kiléphettek az árnyékból.

Forrás Wikimedia commons

A hét emírségből (Abu Dhabi, Adzsmán, Dubaj, Fudzsejra, Rász el-Haima, Sardzsa és Umm el-Kajvajn) 1971-ben létrehozott szövetségi államnak már az első elnöke, Zájed bin Szultán Ál Nahján sejk (1918-2004) is – arab mértékkel mérve – liberális beállítottságú politikus volt, a vallásszabadság híve. A legtöbb arab országban ezt nem néztek jó szemmel. Ennek ellenére ez az irányvonal töretlenül fontos része a politikának, melynek egyik csúcspontja 2019, a Türelem Éve volt. Ennek keretében hívták meg Ferenc pápát, és rendeztek egy felekezetek közötti konferenciát rabbikkal és evangélikus lelkészekkel. Valamint létrehozták a Tolerancia Minisztériut. A felekezetek közötti megértés jegyében tervezik megépíteni az Ábrahámi Családok Házát (Abrahamic Family House). A 2022-re elkészülő épületkomplexum mecsetet, zsinagógát, templomot és egy világi látogatóközpontot foglal majd magában.

Mindazonáltal, az EAE nem tekinthető demokratikus országnak. Az Economist brit hetilap áltat felállított demokrácia-index szerint autoriter állam. Ugyanilyen eredményre jutott több, a témával foglalkozó nem-kormányzati szervezet is.

„A vallási türelmetlenség számos konfliktus és a szélsőségesség fő forrása” – állítja Omar Ghobash kulturális államtitkár. „Az Egyesült Arab Emírségek élen jár az ilyen erők elleni harcban azáltal, hogy sokszínű, modern, progresszív és stabil társadalmat épít. Úgy tekintünk erre, mint lehetőségre és felelősségre.”

Példa erre a helyi zsidóság kibontakozása az utóbbi időben. Már évek óta létezik itt egy, kizárólag külföldiekből álló zsidó közösség. Bár az állam sosem akadályozta tevékenységüket, a zsinagógának használt villa címét korábban titokban tartották, a tagok kerülték a kipa nyilvános viseletét. Sőt, sokan elhallgatták zsidó mivoltukat. Mára ez megváltozott, az ide költözött zsidók biztonságban érzik magukat.

Ross Kriel (fotó Times of Israel)

A két legnagyobb emirátusban, Dubajban és Abu Dhabiban összesen három gyülekezet van: két ortodox és egy konzervatív. Ezen kívül létezik egy talmud iskola is.

A zsidóság két szervezetbe tömörül. A Chabad védőszárnya alatt működő, az állam által nem elismert Dubaji Zsidó Közösség (Dubai Jewish Community), úgy igyekszik fellépni, mintha ők lennének a helyi zsidóság valódi képviselői, amivel kiváltották az ország vezetésének a haragját. A kormány által pártolt Emirátusi Zsidó Tanács (Jewish Council of the Emirates) egy évtizede aktív, tavalyelőtt hivatalosan is bejegyezték. Elnöke a dél-afrikai Ross Kriel, aki tizenkét éve él az országban. „Korlátlan zsidó életet élhetünk itt, melyet a kormány is támogat” – fejtette ki egy korábbi interjúban. „Esküvőn kívül már mindenféle szertartást szerveztünk itt” – folytatja nem kis büszkeséggel. Néhány évvel ezelőtt még az ő családja volt egyetlen zsidó, majd fokozatosan egyre többen érkeztek. Szerinte jelenleg 500-600-an vannak az Emirátusokban, mindannyian külföldi cégek munkatársai, illetve családtagjaik. Főként olajbányászok, pénzügyi tanácsadók és ügyvédek. A közösségnek egyelőre még nincs állandó helyi rabbija. Egy New Yorkból több-kevesebb rendszerességgel ide utazó rabbi gondozza őket.

Elli Kriel (Forrás: elliskosherkitchen.com)

Ross felesége, Elli kóser háztartást vezet. „Amikor ezt megtudták, több üzleti utazó és turista fordult hozzám azzal a kéréssel, hogy főzzek rájuk is” – meséli a szociológus végzettségű lelkes hobbi-szakács a Szombatnak. „Egy idő után olyan nagy lett a igény, hogy egy catering szolgálat gondolatával kezdtem el játszani. Annál is inkább, mert egyre több vallásos zsidó költözött ide” – folytatja. Az ötletet végül tett követte. Mára az Ellis Kosher Kitchen számos zsidó és nem zsidó vendéget, valamint konferencia-résztvevőket lát el házias húsos és tejes ételekkel.

Az alapanyagok egy részét külföldről, például hazájából, Dél-Afrikából szerzi be, de számos hozzávaló megfelelő minőségben helyben is kapható. Fő specialitása a Kosherati ételsor, mely a kóser recepteket emirátusi ízekkel párosítja. Elli a gasztronómián keresztül járul hozzá a vallások és kultúrák békés egymás éléséhez az öböl-menti országban.

Címkék:Dubaj, kóser étkezés, zsidó közösség

[popup][/popup]