Az osztrák szélsőjobb remek kapcsolatai

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Egyebek közt Berl Lazar oroszországi főrabbival is találkozott Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére.

Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére (balról a harmadik) Berel Lazar oroszországi főrabbi (balról a negyedik) társaságában 2016 decemberében.

Jelentős sajtóvisszhangja volt az Egyesült Államokban a 31 éves Sebastian Kurz győzelmének az osztrák választásokon. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) szineiben ő lesz Ausztria következő kancellárja – az amerikaiakat pedig meghökkentette Kurz életkora, valamint az a tény, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdeményezett a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). Annak vezetője, Heinz-Christian Strache akár kabinetposztot is kaphat!

Több mint 200 évvel ezelőtt az Egyesült Államok alkotmánya kimondta, hogy az USA elnöke nem lehet 35 évesnél fiatalabb. A legtöbb amerikai számára nehezen érthető, hogy egy 31 éves fiatalember alig néhány éves munkatapasztalattal egy ország irányítója lehet.

Kurz egyedül nem fog tudni kormányozni és valószínű, hogy koaliciós partnere a szélsőjobboldali FPÖ lesz. A Zsidó Világkongresszus közleményt adott ki, és óva intette Kurzot hogy partnerségre lépjen az FPÖ-vel, egy olyan szélsőséges párttal, amelyik pártolja a rasszizmust és az antiszemitizmust, illetve indulatokat szít a kisebbségek ellen”.

Heinz-Christian Strache, Tarek Leitner műsorvezető és Sebastian Kurz egy televíziós vita előtt, 2017. október 10-én  (REUTERS/Leonhard Foeger)

„Szomorú és aggasztó, hogy egy ilyen mozgalom a szavazatok több mint negyedét szerezte meg, és akár az ország második legerősebb pártjává válhat” – jelentette ki Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, aki ugyanakkor udvariasan gratulált Kurznak választási győzeleméhez. Lauder azt szeretné, ha Kurz a Szabadságpárt nélkül alakitana kormányt, ami azt jelentené, hogy a szociáldemokratákkal lépne nagykoalícióra.

Lauder jól ismeri Ausztriát. 1987-ben éppen akkor volt amerikai nagykövet Bécsben, amikor a Kurt Waldheim affér kirobbant. Waldheim, a 2007-ben elhunyt ENSZ főtitkár és osztrák államelnök, évtizedekig titkolta náci múltját.

A Szabadságpárt vezetőjeként Heinz-Christian Strache mindent megtesz, hogy „szalonképessé” tegye pártját. Mert az FPÖ antiszemita párt volt, sőt, a náci eszmékkel is flörtöltek. A párt első vezetője, az 1958-ban elhunyt Anton Reinthaller 1938-ban önként csatlakozott az SS-hez. Jörg Haider, a 2008-ban tragikus autóbalesetben elhunyt pártvezér is osztrák náci család sarjaként nőtt fel. Tőle sem volt idegen az antiszemitizmus és a Holokauszt tagadása. A koncentrációs táborokat Haider „büntető táboroknak” nevezte, és kétségét fejezte ki hogy ott tömeggyilkosságok történtek. Temetésére egykoron a Jobbik pártdelegációt küldött.

Majd húsz évvel ezelőtt, az 1999-es osztrák választások után a Haider vezette Szabadságpárt már kormányzott koalícióban az ÖVP-vel és akkor, az osztrák szokásoknak megfelelően, megkapta az alkancellári posztot valamint hat miniszteri széket. Hatalmas volt a nemzetközi felháborodás, Ausztria külpolitikailag elszigetelődött.

Tavaly viszont nagy volt a meglepetés, amikor Strache Jeruzsálembe látogatott. Felkereste a Jad Vasémet is! A látogatást Avi Dichter egy Likud knesszet képviselő intézte az osztrák David Lasar segítségével, aki Strache zsidó származású bizalmasa. A vizit a Likud egyes pártpolitikusainak kezdeményezésére történt: Eli Barda a Likud külügyi osztályáról küldte a meghívást és egy másik Likud politikus, Michael Kleiner megerősítette hogy Strache – informálisan – találkozott miniszterekkel is.

Strache a Jad Vasémben

Strache ott volt Trump elnök beiktatási ünnepségén is Washingtonban, és egy vacsorán találkozott konzervatív republikánus amerikai politikusokkal, többek között Steve Kinggel, Iowa állam kongresszusi képviselőjével és Michele Bachmannal, Minnesota állam egykori befolyásos képviselőjével. A magyar sajtó ugyan nem írt róla, de Strache Washingtonban találkozott Szemerkényi Réka volt magyar nagykövettel is. (Strache január 19-én egy Twitter üzenetben tudatta, hogy „nagyszerű megbeszéléseket” folytatott a washingtoni Nemzetközi Republikánus Klubban, többek között Szemerkényi nagykövettel.)

Strache Washingtonban. Balról: Philippa Beck (Strache partnere), Strache, Michele Bachmann és Steve King republikánus politikusok, Norbert Hofer az FPÖ elnökjelöltje

Strache szoros kapcsolatokat ápol Putyin orosz elnök bizalmasaival is, és Moszkvában találkozott a Putyin-féle Egységes Oroszország párt vezetőivel. Sokan megdöbbentek, amikor Moszkvában Strache találkozott a Chabad-Lubavicsi irányzathoz tartozó Berel Lazar, oroszországi főrabbival.

Strache mindent elkövet, hogy a Szabadságpárt imázsát javítsa, de Amerikában bajban van. A demokraták és a mérsékelt republikánusok, mint például Ronald Lauder is, elfogadhatatlannak tartják személyét és pártját.

Strache twitter üzenete, amelyben beszámol a magyar nagykövettel való találkozásról Washingtonban

Komoly dilemma ez az ifjú Kurz számára. Ha koalíciós partnerségre lép a Szabadságpárttal, az osztrák-amerikai kapcsolatok rosszabbra fordulhatnak, viszont Moszkvában új barátokra találhat. Ami Izraelt illeti, a zsidó állam eddig nem reagált hivatalosan a lehetséges szabadságpárti kormánykoalicíóra, a Likud párt sem szólalt meg, noha a Likudban akadnak olyan politikusok, akik az FPÖ Izrael-barát politikájáért cserébe hajlandóak szemet hunyni a párt antiszemita múltja fölött.

 

Címkék:Berl Lazar, FPÖ, Hans Chrisitan Strache, Kurz

[popup][/popup]