Minden francia párt elítélte a Hamasz terrorakcióját, csak a szélsőbal kárhoztatta az izraeli megszállást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Antiszemitizmussal vádolta meg Elisabeth Borne francia miniszterelnök vasárnap a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldali Lázadó Franciaország nevű pártot (LFI), amely a többi francia párttal ellentétben – amelyek egyértelműen és határozottan elítélték a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásait – sokak szerint úgy próbálta meg igazolni az erőszakot, hogy egyszerre ítélte el a palesztin iszlamista mozgalmat és az izraeli “gyarmatosítást”.

Jean-Luc Melenchon-és Emmanuel Macron

A radikális baloldal szombati közleményében úgy fogalmazott, hogy “a palesztin erőknek a Hamász által vezetett fegyveres offenzívája a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben folytatott izraeli megszállási politika fokozódásának körülményei között történik”.

A párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon – kerülve az egyértelmű állásfoglalást – úgy vélte, hogy “az Izrael és a Gázai övezet ellen elkövetett erőszak egyetlen dolgot bizonyít: az erőszak kizárólag erőszakot szül”. “Elborzadva gondolunk és együttérzünk ennek az egésznek valamennyi kétségbeesett áldozatával. Tűzszünetet kell kötni” – írta az ellenzéki politikus az X platformon (korábban Twitter). Ezt az álláspontot Louis Boyard, az LFI nemzetgyűlési képviselője is megerősítette, aki szerint “Franciaország túl sokáig szemet hunyt a gyarmatosítás és a kegyetlenkedések felett Palesztinában”.

A radikális baloldalon kívül a francia politikai élet minden pártja és szereplője egyértelműen elítélte az Európai Unióban terrorszervezetnek nyilvánított Hamász támadásait.

Elsőként Emmanuel Macron elnök szombaton jelezte, hogy “határozottan elítéli a jelenleg is tartó terrortámadásokat Izraelben”, és “teljes szolidaritását” fejezte ki az áldozatokkal. Párizs továbbá “megerősítette a terrorizmus teljes elutasítását, és kifejezte, hogy ragaszkodik Izrael biztonságához”.

Elisabeth Borne kormányfő vasárnap a BFM hírtelevíziónak adott interjúban kiemelte, hogy a “Lázadó Franciaország álláspontja jól ismert, sok kétértelműséggel és anticionizmussal, amely időnként az antiszemitizmus egy formáját rejti magában”. “A szélsőbaloldalon a verbális erőszak szándékos, ahogy a káosz előidézése is” – mondta a miniszterelnök.

A Lázadó Franciaországból Francois Ruffin képviselő, a 2027-es elnökválasztás egyik potenciális baloldali jelöltje viszont azzal tűnt ki párttársai közül, hogy “teljes mértékben elítélte a Hamász támadását”.

A baloldalon egyébként a szocialisták és a Zöldek is egyértelműen elítélték a Hamász offenzíváját, hasonlóan minden jobboldali párthoz.

“A Hamász terrorista csoport izraeli terület elleni csapásai elfogadhatatlan háborús cselekményt jelentenek, amely minden egyes nappal távolabb visz a béke reményétől. Ezekben a nehéz órákban minden eddiginél inkább az izraeli demokrácia oldalán állunk” – írta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője az X-en.

MTI

 

[popup][/popup]