Izrael kiadta a három izraeli katonát lelövő az egyiptomi rendőr holttestét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli-egyiptomi határon terrortámadást végrehajtó terrorista holttestét az egyiptomiak kérésére Izrael visszaszolgáltatta, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Forrás: twitter

Izrael az egyiptomiak kérésére azonnal kiadta a holttestet, mivel a terrorista nem tartozik terrorszervezethez, és nincs szó fogolycsere ügyletről sem.

Korábban az egyiptomi sajtó közzétette a terrortámadást elkövető egyiptomi rendőr adatait – a 22 éves Muhammad Szalah, a kairói Ain Samsz negyed lakosa. A 2021 májusi 11 napos Falak Őrzője hadművelet során Facebookon azt írta, hogy ,,Allah Palesztina mellett áll” a ,,Gáza támadás alatt” címkével.

A terroristát ismerő források elmondták, hogy 2022 júniusában vonult be az egyiptomi hadseregbe, és rendőrként szolgált az izraeli határon. A jelentés szerint Szalah a közelmúltban panaszkodott barátjának a katonai szolgálat miatt, sőt 18 napig nem is jelentkezett, majd végül visszatért a bázisra. Azt is közölték, hogy Szalah lelki problémákkal küzdött bajtársa halálát követően, és úgy érezte, hogy az ügy nem keltett nagy visszhangot, a forrás még azt is felvetette, hogy Szalah meg akarta bosszúlni barátja halálát. Egy másik forrás azt állította, hogy Szalah megpróbált orvosi felmentést kérni a katonai szolgálat alól, és fizikai problémákkal küzdött.

A terrortámadás kivizsgálása ma is folytatódik – izraeli és egyiptomi oldalon is. Az egyiptomiak világossá tették az izraeli tisztségviselők számára, hogy a terrorista egy rendőr volt, aki saját elhatározásából cselekedett. Az izraeli tisztviselőknek az a benyomásuk, hogy az egyiptomiak teljes mértékben együttműködnek a nyomozásban, és meglepődtek, hogy egy Sínai-félszigeten állomásozó biztonságis követte el a terrortámadást.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő szombaton ellátogatott az izraeli határon történt incidens helyszínére, ahol a Bardelasz Zászlóalj két harcosa, Lia Ben Nun őrmester és Ori-Jichák Iluz törzsőrmester meghalt, és találkozott a hadsereg magas rangú tisztviselőivel, jelentette a Kan közszolgáltató vasárnap délután.

Az egyiptomi tisztviselő a terepen beszélt a 80. hadosztály parancsnokával, és a Déli Parancsnokság vezetőjével, az izraeli és az egyiptomi hadsereg által a terrorista beszivárgásával kapcsolatban folytatott közös vizsgálat részeként.

Herci Halevi vezérkari főnök a támadást követően beszélt egyiptomi kollégájával, aki beszámolt neki az egyiptomi oldalon gyűjtött információkról és közös törekvésükről a határ nyugalomban tartásáról.

 

Vizsgálat

,,A határon történt incidens súlyos és szokatlan volt, és teljes körűen kivizsgálásra kerül” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány heti ülését megnyitó beszédében vasárnap. ,,Izrael egyértelmű üzenetet küldött az egyiptomi kormánynak: azt várjuk, hogy a közös vizsgálat kimerítő és alapos lesz.”

„Ez része a közöttünk lévő fontos biztonsági együttműködésnek, amely évek óta mindkét ország javára van” – tette hozzá.

Netanjahu ígéretet tett arra, hogy „minden szükséges következtetést levonnak” a határkerítés mentén végzett katonai műveletekkel kapcsolatban.

„Frissítjük a szabályokat, a műveleti módszereket és az eszközöket is, hogy minimalizáljuk a csempészetet, és biztosítsuk, hogy ilyen tragikus terrortámadások többé ne forduljanak elő” – mondta.

A három harcost – 19 éves Lia Ben Nun őrmestert, a 20 éves Ori-Jichák Iluz törzsőrmestert és a 20 éves Ohad Dahan törzsőrmestert – vasárnap délután helyezték végső nyugalomra.

Teljes cikk

[popup][/popup]