Izrael újabb több millió adag vakcinát vásárol a Pfizertől

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael újabb több millió adag vakcina vásárlásáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval hétfőn – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A megállapodás szerint 2022 végéig érkeznek Izraelbe az újabb, több millió dózist tartalmazó vakcinaszállítmányok, melyekért Izrael egymilliárd-másfél milliárd sékelt (100-150 milliárd forintot) fizet.

Sem a koronavírus elleni oltóanyagok pontos számát, sem az értük fizetett összeget nem hozta nyilvánosságra közösen kiadott közleményében a miniszterelnöki hivatal és az egészségügyi minisztérium.

Az új oltások már az újabb koronavírus-változatok ellen is védenek majd, és a megállapodásban a jövendő igények szerint esetleges további, szintén több milliós vásárlás lehetőségét is rögzítették.

Az utóbbi hetekben vita zajlott a kormányon belül a vakcinavásárlás ügyében, mert Beni Ganz védelmi miniszter csakis azzal a feltétellel volt hajlandó megszavazni a kormány ülésén az egészségügyi minisztériumban eredetileg tervezett 36 millió adag beszerzését, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök beleegyezik új igazságügyi miniszter kinevezésébe.

Avi Nisszenkorn, a Kék-Fehér párt igazságügyi minisztere ugyanis távozott január elsején a tárca éléről, s feladatát akkor ideiglenesen, három hónapra Beni Ganz vette át, de április óta senki sem áll a minisztérium élén.

Ganz beleegyezése, és kormányzati döntés nélkül az egészségügyi minisztérium csak az eredetileg tervezett mennyiségnél jóval kevesebbet tudott volna venni a tárca rendelkezésére álló keretből.

Netanjahu bejelentette, hogy a jövőben újabb vakcinavásárlást tervez a Moderna gyógyszergyártótól is. Néhány száz veszélyeztetett gyermek kivételével mindeddig csak a 16 évnél idősebbeket oltották Izraelben, de ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA)  engedélyezi a Pfizer vakcináját a 12 év fölöttiek számára, akkor a tervek szerint beoltják majd a 12-16 éves korosztályt is.

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig a lakosság 57,56 százalékát egyszer, és 53,56 százalékát kétszer is beoltották az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.

A magas fokú átoltottság nyomán nagymértékben visszaszorult a koronavírus- járvány, vasárnap 37 451 teszt elvégzésével 142 fertőzöttet azonosítottak, ami 0,4 százalékot jelent. Jelenleg az egészségügyi minisztérium 2189 vírushordozót tart nyilván, 308-an vannak kórházban, közülük 187 súlyos beteget ápolnak.

Tavaly február óta 837 203 koronavírus-fertőzöttet találtak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben 6334-en haltak meg Izraelben. (MTI)

[popup][/popup]