Az ortodox zsinagóga is megnyílik a nagyváradi zsidó kulturális napokon

Írta: Fried Noémi Lujza/maszol.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

Péntektől vasárnapig zsidó kulturális napokat tartanak Nagyváradon. Szombaton megnyílik a közönség előtt az ortodox zsinagóga is, amelynek évek óta tartó felújítása néhány hónap múlva fejeződik be.

A program részleteiről szerdán Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője, Koppelmann Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke és Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke tájékoztatott.

A rendezvény hivatalos megnyitója pénteken 14 órától lesz a Cion zsinagógában, majd fél háromtól megnyitják a Zsidó kulturális hagyományok című kiállítást, ez szombaton és vasárnap 12 órától lesz látogatható. Pénteken délután fél hattól a budapesti Shabatsong Klezmer Band, szombaton este kilenctől a szintén budapesti Shtetl klezmeregyüttes, vasárnap este kilenc órától pedig a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band koncertezik.

A nagyváradi zsidók történetéről pénteken délután öt órától Livia Cheres, szombaton ugyanebben az időpontban Seidler András tart előadást, szombaton és vasárnap este hat órától pedig zsidó ételeket kóstolhatnak az érdeklődők. A rendezvényre ingyenes a belépés.

Szombaton egy másik fontos eseményre hívja a nagyváradiakat a hitközség elnöke: aznap este fél tíztől mutatják meg nyilvánosságnak a felújítás alatt álló ortodox zsinagógát, melynek rendbe tételét mintegy tíz éve kezdeményezték, és néhány hónap múlva elkészülnek a munkával.

Felix Koppelmann felidézte, hogy az egykor 33 ezres váradi zsidó közösségnek mára mintegy hétszáz tagja maradt, azonban ma már kölcsönös tisztelet jellemzi viszonyukat más felekezetekkel.

Címkék:Nagyváradi zsinagóga

[popup][/popup]