A FIFA egy évre felfüggesztette a Palesztin Labdarúgó Szövetség vezetőjét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jibril Rajoub felszólította az arab és muzulmán sportrajongókat, hogy égessék el Lionel Messi fotóit és pólóit, ha pályára lép az Argentína és Izrael közötti barátságos meccsen.

Jibril Rajoub “piros lapot ad Izraelnek” a FIFA egy korábbi ülésén (fotó: FP/MICHAEL BUHOLZER)

A FIFA fegyelmi bizottsága pénteken a Palesztin Labdarúgó Szövetség (PFA) elnökét, Jibril Rajoubot 12 hónap felfüggesztéssel és 20.000 svájci frank pénzbírságra büntette, amiért megszegte a FIFA fegyelmi szabályzatának 53. cikkelyét (gyűlöletre és erőszakra bujtás) azzal, hogy felszólította az arab és muzulmán sportrajongókat, hogy égessék el Lionel Messi fotóit és pólóit, ha pályára lép az Argentína és Izrael közötti barátságos meccsen.

“Ezeket a nyilatkozatokat a 2018 június 9-én Jeruzsálemben Izrael és Argentína között tervezett baráti mérkőzés előtt tette. A mérkőzés később törlésre került. A fegyelmi bizottság úgy ítélte meg, hogy Rajoub úr nyilatkozatai gyűlöletet és erőszakot keltettek, következésképpen a fent említett szankciókat vetették ki.”

A Rajoubra kirótt 12 hónapos felfüggesztés értelmében, mely a mai naptól lép érvénybe, az adott időszakban nem vehet részt mérkőzéseken vagy versenyeken.

Jorge Faurie argentin külügyminiszter a mérkőzés törlése előtt azt mondta, a játékosok fenyegetéseket kaptak a meccs miatt, és kellemetlenül érezték magukat az utazással kapcsolatban.

Említést tett arra is, hogy vörösre festett mezek tűntek fel a csapat barcelonai gyakorló létesítménye előtti tüntetésen.

A tiltakozók azt mondták, a mezekkel az izraeli bűncselekményekre utaltak, nem fenyegetésnek szánták a játékosok ellen.

Teljes cikk.

[popup][/popup]