Zsidó származású lengyelek – csak nem tudnak róla?

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Világ

AZ AMERIKAI Anti Defamation League (az egyik legnagyobb, antiszemitizmus ellen küzdő zsidó polgárjogi szervezet) vezetőjének Abraham Foxmannak állítása szerint a lengyel katolikus egyház több tízezer embertől tagadta meg a jogot, hogy a rá vonatkozó egyházi anyakönyvi ira­tokba betekintsen. Ezek az emberek azért kívántak a dokumentumok között tájékozódni, mert fölmerült bennük a gyanú, hogy ők talán zsidó származá­súak.

A megszállás idején sok zsidó szülő adta át gyerekét katolikus papoknak vagy más katolikus szervezeteknek, akik családoknál helyezték el őket. A család rendszerint megkereszteltette a gyerekeket, ami a rejtegetéshez szük­séges volt, de gyakran azt is remélték, hogy majd sajátjukként nevelhetik fel. Néha az is előfordult, hogy egy kislányt vagy kisfiút vasúti sínek mentén ta­láltak meg, mellettük egy cédulával, amelyben a szülők kérik a megtalálót, hogy vegye gondjaikba az elhagyottat. Lehet, hogy ezek a cédulák szintén megtalálhatók az anyakönyvi iratok között.

Foxman – akit szintén egy katolikus család rejtegetett a náci megszállás ide­jén, megkeresztelték, majd a háború után életben maradt szülei ismét ma­gukhoz vették – most kampányt in­dított: tegyék hozzáférhetővé az egy­házi archívumokat azok számára, akik megkeresztelésük körülményeiről akarnak tájékozódni. Az egyház ezeket a dokumentumokat mindig is bizal­masan kezelte. „Nem kívánjuk, hogy a nagy nyilvánosság számára is betekintést engedjenek, de akik saját kereszt- levelüket akarják megnézni, azoknak ezt tegyék lehetővé” – mondta Foxman.

Címkék:1995-05

[popup][/popup]