Amerika: Az Izrael-ellenes tüntetések átterjednek a középiskolákra is

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus

A chicagói Jones College középiskola diákjai a palestzinok mellett tüntetnek (Forrás: Youtube)

Fél tucat chicagói középiskola engedélyezi több száz diáknak, hogy rövid időre kihagyják az órákat egy ülősztrájk miatt. Innen sokan a közeli egyetemeknél felállított sátortáborokba vonulnak át, ahol tárt karokkal várják őket.

Több száz diák tartott ülősztrájkot a chicagói állami középiskolákban a gázai palesztinokkal való szolidaritásukat demonstrálva szerdán. Mindez annak jele, hogy az Izrael-ellenes tüntetések továbbgyűrűznek az egyetemi kampuszokról, ahol hetek óta áll a felfordulás.

Több tucat diák vett részt a tüntetéseken, vagy fél tucat középiskolában, ahol a vezetőség ezt engedélyezte. Zsidó diákok erre válaszul azt mondták, hogy az anticionista tüntetések miatt nem érzik magukat biztonságban.

“A középiskola első hónapjaiban megtanultam, hogy ha nem illeszkedsz a többségi ideológiához, akkor az emberek mellékesnek tekintenek és nem fognak szeretni. Ebben az évben sok életre szóló barátomat vesztettem el azért, mert büszke zsidó vagyok” – mondta a Jones College végzős diákja, Mira Rosenblum a helyi zsidó vezetőkkel tartott sajtótájékoztatón Chicagóban.

Rosenblum azzal vádolta iskolája vezetőségét, hogy nem vesz tudomást az antiszemitizmusról. Míg a Hamász október 7-i támadása utáni virrasztás megtartására vonatkozó kérését elutasították, az iskola megengedte, hogy több száz diák részt vegyen a januári tüntetéseken, más chicagói állami iskolákkal együtt, tűzszünetet követelve – állította a tinédzser. Rosenblum elmondta, hogy ezt követően “az interneten zaklatták, feketeellenesnek és iszlamofóbnak nevezték, amiért panaszt tett a diákvezetők ellen, akik a náci Németország ellen harcoló zsidó lázadókhoz hasonlították magukat”.

“Amikor látom ezt az egész cionizmus-ellenességet, tényleg antiszemitizmusnak érzem” – mondta a Jones elsőéves diákja, Max Rubenstein az ABC 7-nek. “Legalábbis az összes zsidó diák egy kicsit nyugtalan, amikor látja ezt a nagyszabású tüntetést”.

Egészen a héten azonban a táborok a főiskolai kampuszokra korlátozódtak. Chicagóban volt a legtöbb középiskolás, akik csatlakoztak idősebb társaikhoz, de hasonló ülősztrájkokról számoltak be a texasi Austinból és a washingtoni Seattle-ből is.

ToI

[popup][/popup]