Települések a Nyugati Parton – áldás vagy átok?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Milliárdokat költöttek a településekre, mióta 1967-ben Izrael elfoglalta a Jordán nyugati partját, a történelmi Júda és Somron területeit. Mindamellett akik hisznek a békekötés lehetőségében, úgy vélik – jelentős kormányzati kiadások mellett –mintegy százezer fő visszatelepítése lehetséges.

Beit El település építése 2012-ben. (Fotó: Oren Nahshon/Flash90)

Az egymást követő izraeli kormányok az elmúlt ötven év során dollármilliárdokat áldoztak települések létesítésére a Nyugati Parton; ezzel a területről történő esetleges visszavonulás költséges vállalkozás lett.

Nincsenek hivatalos adatok arra vonatkozóan, hogy Izrael mennyit költött településekre a Hatnapos háború (1967) óta, amikor elfoglalta a Nyugati Partot, Kelet-Jeruzsálemet, a Gázai övezetet, a Golán-fennsíkot és a Sinai-félszigetet.

A pénzügyminisztérium évente közölt részadatokat: ezek szerint a telepítésre 3,5 milliárd dollárt fordítottak évi átlagban a 2015-öt megelőző 12 év során. Ez tehát nem tartalmazza a 2003 előtti költségeket. A számításokból ugyancsak hiányoznak olyan infrastrukturális beruházások, mint a kizárólag a telepesek részére fenntartott utak létesítése és a biztonsági intézkedések.

Építkezés Efratban, 2017 januárban. (Fotó: Gershon Elinson/Flash90))

Megfigyelő csoportok a telepesek számát 600.000-nél is többre becsülik. Ebbe azonban több mint 250.000 olyan izraelit is beleszámolnak, akik Kelet-Jeruzsálem zsidó kerületeiben élnek. Őket azonban Izrael nem tekinti telepeseknek. Az 1949-es fegyverszüneti (zöld) vonalon túl létesített telepeket a legtöbb nemzetközi vezető illegitimnek ítéli. Izrael ezt vitatja, mondván, hogy a területen szuverén állam nem létezett, továbbá a bibliai Júda és Somron zsidó történelmi vonatkozásaira hivatkozik.

A kiadásokra vonatkozó számítások nem tartalmazzák a Gázai övezetre vonatkozó adatokat, amit Izrael 1967-ben elfoglalt, de 2005-ben kivonult onnan, nagyszabású akció keretében mintegy 8.000 zsidó telepest költöztetve vissza Izraelbe.

Roby Nathanson, a településekről rendszeresen jelentéseket publikáló Macro Center for Political Economics vezetője a teljes költségeket 20 milliárd dollárra becsüli 1967 júniusa óta. Shlomo Swirski, egy másik civil szervezet, az Adva Center vezetője szerint Izrael csupán 1988 és 2015 között 15,2 milliárdot költött telepítésre.

A több, mint húszezer lakosú Ariel település (Fotó: Gershon Elinson/Flash90)

A nyugati parti telepítésbe vont terület nagysága 18 év alatt megkétszereződött. A telepítés ösztönzésének keretében az átlagtelepes háromszor annyi támogatást élvez közpénzből, mint a zöld vonal innenső oldalán élő állampolgár. „Ez hozzájárult a társadalmi egyenlőtlenség elmélyüléséhez, mivel a telepek létesítése és a biztonság fenntartása jelentős terhet ró a költségvetésre” – vélekedik Swirski.

A hatalmas költségek dacára a kétállami megoldás hívei állítják, hogy a folyamat megfordítható. Gilad Sher – korábban Ehud Barak miniszterelnök közeli munkatársa – szerint százezer fő visszatelepítése tíz milliárd dollárba kerülne. Ő a Blue-White Future mozgalom alapítója, amely „Izrael zsidó és demokratikus jövőjéért” száll síkra. Becslése a biztonsági kerítés mögötti szétszórt telepekre vonatkozik, amelyeket bármely, palesztinokkal kötött békeszerződés esetén ki kellene üríteni. Az izraeli közvéleményben létezik egy konszenzus arra vonatkozóan, hogy a mintegy 300.000 zsidót tömörítő nagy településblokkokat annektálni kell.

Izraeli katonák gyerekekre vigyáznak a megosztott Hebron Bet Hadassa nevű városrészében 2017 májusában.

„Részletes és reális tervet dolgoztunk ki a százezer ember visszatelepítésére, mivel a kormányzat erre – egy 2010-es ajánlás ellenére – nem volt hajlandó. Következtetéseink világosak: a helyzet nem reménytelen. Nincs gazdasági akadálya a két állam létrehozásának a két nép számára” – mondta Sher.

Nathanson becslése alapján a százezer fő áttelepítése két-három évet venne igénybe. Véleménye szerint a probléma nem gazdasági, hanem politikai jellegű.

A Times of Israel cikkét Bassa László ordította

Címkék:Efrat, Hebron, Juda és Somron, költség, Település, visszatelepülés

[popup][/popup]