Az ortodox főrabbi beszélt a szimpátiatüntetésen a bezárt Kazinczy sul előtt

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Hagyomány, Politika

A Kazinczy utcai szimpátiatüntetés szervezőinek felkérésére a budapesti ortodoxia új főrabbija, Ráv Arje Mordecháj Rabinowitz a kedd esti mincha és mááriv imák közé ékelve, mintegy esti tanításként mondott lendületes, határozott beszédet. Ismeretes, hogy a MAOIH tagsága a zsinagógájuk és imatermük bezárása miatt az – egyébként szintén hetek óta zárva tartó – Hanna étteremben kényszerül imádkozni. Ugyanígy, a főrabbi is szokatlan helyen, a bezárt Kazinczy sul előtt tartotta meg beszédét.

Ráv Arje Mordecháj Rabinowitz hívei körében

Mint mondta, szörnyű érzés, amikor a zsidóságot az ellenségei üldözik, de sokkal fájóbb, ha a testvéreik teszik ezt. Ám a 150 éve fennálló ortodox közösség töretlenül és szigorúan ragaszkodik  a Chaszam Szofer és utódai vallási törvényeihez, döntéseihez és szokásaihoz.

Az állítólagos épületfelújításokkal indokolt, átlátszó kifogást, amelyre hivatkozva az új vezetés egyszerre záratta be a Kazinczy utcai épületkomplexum mindhárom imaházát, senki sem hiszi el.

Tisztán kell látnunk, hogy az imarendet és a szokásokat megváltoztató EMIH és a Chábád nem azonos a magyar ortodoxiával, nincs köze a Chaszam Szofer-i hagyományokhoz” – jelentette ki. „A magyar ortodoxia nem Chábád és EMIH, és a Chábád és EMIH nem magyar ortodox. Az ortodox jelző használata részükről nem más, mint becsapás, a közösség megtévesztése.

A főrabbi követelte az ortodoxia autonómiáját és függetlenségét, és arra kérte az EMIH-Chábádot és „szalmabábjait”, hogy ne használják az ortodox jelzőt az intézményeik és címeik megnevezésében.

Mintegy száz fő tüntetett a MAOIH EMIH általi elfoglalása ellen

Az EMIH azzal indokolja mindezt, hogy ők többen vannak. Ezért fontos emlékeztetni őket a Tórára, amelyben az áll, hogy a zsidó nép jelentőségét nem a létszámuk adja, ellenkezőleg, a kisebbségi létük miatt lettek kiválasztottak. Egyetlen intelligens ember sem vesz el egy családi örökséget egy másik család javára azért, mert ott csak egy gyermek van, és adja oda egy másik családnak, ahol tíz gyermek van.

Rabinowitz főrabbi leszögezte, hogy minden vitás kérdést a rabbinikus bíróságnak, a bész dinnek kell elbírálnia, amely döntések elfogadása minden ortodox zsidó kötelessége; és mennyivel inkább kötelező érvényűnek kellene lennie a rabbik és a hitközségi vezetők számára, akiknek az lenne a feladatuk, hogy példát mutassanak.

Az ortodox főrabbi végezetül megköszönte a jelenlévőknek a részvételt. Reméli – fogalmazott -, hogy őszinte szavai az illetékesek szívéhez is eljutnak.

[popup][/popup]