Palesztin és izraeli szélsőségesek összecsapása Jeruzsálemben – mi van a háttérben?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A jeruzsálemi erőszak – verések, kődobálások, rasszista énekek – sokkoló. Tudósítók szerint évek óta nem voltak ilyen súlyos konfliktusok a városban. Ám a feszültség, amely csütörtök este az óvárosban erőszakhoz vezetett, cseppet sem új.

Forrás: Youtube screenshot

E napon zsidó szélsőségesek százai vonultak végig a Jeruzsálem utcáin a „Halál az arabokra” jelszót skandálva. A tüntetés válasz volt a napokon át tartó kelet-jeruzsálemi zavargásokra, amelyek során a palesztin lakosok összecsaptak a rendőrséggel a Ramadán hónapban bevezetett korlátozások miatt. Az elmúlt hetekben a palesztinok olyan videókat tettek közzé a TikTok megosztón, amelyeken nyilvánvalóan minden ok nélkül zaklatják az utcán az ortodox zsidókat.

A közösségi médiában megosztott videókon ugyanakkor az látható, hogy a zsidók megtámadtak egy jeruzsálemi arab házat, és összecsaptak a rendőrökkel. Egy másik videó tanúsága szerint a palesztinok megvertek egy zsidó férfit, akit kórházba szállítottak. Az izraeli média arról számolt be, hogy a közelharc során összesen több mint 100 ember sérült meg.

Mi van a most zajló zavargások hátterében?

A csütörtöki erőszakhullám még Jeruzsálemi mértékkel is durva volt. Kelet-Jeruzsálem palesztin lakói több mint egy héten át tiltakoztak a damaszkuszi kapu körül felállított akadályok ellen, amelyek meggátolták, hogy a palesztinok egy része bejusson a Templom hegyen zajló ramadáni ünnepségekre. A kívül rekedtek egész éjjel a kapu előtti lépcsőkön ültek.

Forrás: Youtube screenshot

A TikTok-ra feltöltött videókon az látható, hogy a palesztinok leütötték a kalapot a haredi ortodox zsidók fejéről, megütötték vagy kövekkel dobálták őket. Erre válaszul zsidó szélsőségesek csoportjai a palesztinokra támadtak Jeruzsálem utcáin.

Csütörtök este volt a tetőpont, amikor több száz szélsőjobboldali zsidó vonult az Óvároson át. Őket a Lehava szervezte, egy szélsőséges csoport, amely a zsidók és az arabok közötti házasságkötést vagy akár együttélést igyekszik megakadályozni. Vezetőjük, Bentzi Gopstein, a néhai rabbi Meir Kahane tanítványa, egy zsidó szélsőséges, aki ellenzi az arabok jelenlétét Izraelben.

Amint a Lehava menete az óvároshoz közeledett, ott több száz palesztin ellentüntető várta őket, akik a „Lelkünkkel és vérünkkel váltunk meg téged, ó Al Aksza!” rigmust énekelték. A rendőrség megpróbálta szétválasztani a két csoportot, akik így csak sértegetni tudták egymást.

Végül jóval éjfél után a rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal és villanógránátokkal szórták szét a tömeget.

Az erőszak korántsem ritka az Óvárosban. Az elmúlt években a harcok középpontjában a Templom-hegy állt, a zsidóság legszentebb helye, amelyet ugyanakkor a muszlimok is Nemes Szentélyként tisztelnek. Egy több mint fél évszázados megállapodás szerint a hely izraeli ellenőrzés alatt áll, de a vallási igazgatásért egy Jordánia által ellenőrzött muszlim testület, a Waqf felelős. A zsidók belépését a Templom hegyre erősen korlátozzák.

Zsidó aktivisták egy csoportja évek óta e jogok kibővítését követeli, ami ellen a palesztinok erőszakosan tiltakoztak. Tüntetések, összecsapások, bombamerényletek, lövöldözések követték egymást, amelyek diplomáciai feszültséget idéztek elő Izrael és Jordánia között. 2015-ben a Templom-hegyi korlátozások palesztin merénylet-hullámot indítottak el Jeruzsálemben.

Chaos in Jaffa and Jerusalem, Clashes Between Israeli Police and Arab Communities

Articles: https://www.i24news.tv/enLive:http://i24ne.ws/4GMK30qJn0AFacebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_ENInstag

Jeruzsálem napján majdnem minden évben jobboldali zsidók vonulnak át az óvároson, néhányan a „Halál arabokra” jelszót skandálják, ami most csütörtökön is hallható volt.

Jobboldali zsidó családok évek óta vásárolnak ingatlanokat az Óváros muszlim negyedében, valamint a szomszédos Silwan negyedben, mondván, hogy a zsidók számára oly jelentős város szívében szeretnének élni. A palesztinok arra panaszkodnak, hogy az izraeli bíróságok igazságtalan eszközökkel költöztették ki a környéken generációk óta élő palesztin családokat, s ekképp zsidó negyeddé alakítják az arab városrészt.

Úgy tűnik, a bizonytalanság folytatódik.

Noha ezen a héten a rendőrség meggátolta, hogy fellángoljon az erőszak, erre akármikor sor kerülhet. A Ramadán még nem ért véget, s ezek az erőszak napjai – amit az izraeli rendőrség jól ismer.

Az Izrael uralkodó politikai bizonytalanság is táplálja a nyugtalanságot. Az országnak változatlanul ideiglenes kormánya van, mivel Benjamin Netanjahu miniszterelnök a múlt havi választásokat követően eddig nem tudott új kormánykoalíciót összeállítani. Eközben – évek óta először – bejutott a Kneszetbe Kahane másik követője, Itamar Ben-Gvir.

Az sem világos, hogy a jövő hónapra tervezett palesztin választásokat valóban megtartják-e.

Eközben az erőszak hátterében álló vallási-ideológiai ellentétek semmit nem enyhültek, így Jeruzsálemben bármikor fellángolhat a konfliktus. (JTA)

Címkék:erőszak, Izraeliek, Jeruzsálem, palesztinok

[popup][/popup]