Másfél év börtön a katonának, aki lelőtte a már harcképtelenné tett palesztin terroristát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy izraeli katonai bíróság emberölésért másfél év börtönre ítélte Elor Azariát, azt a katonát, aki lelőtt egy földön fekvő, már ártalmatlanná tett palesztin terroristát, nem sokkal egy Hebronban elkövetett merénylet után. Elrendelte a bíróság Azaira lefokozását is közlegény státuszba.

Elor Azaria a katonai bíróságra érkezik. (kép: Israel 2)

Azaria ügyvédei a hírek szerint fellebezni terveznek az ítélet llen, és azt kérvényezik majd, hogy a jogerős ítélet meghozataláig védencük kerüljön szabadlábra.

Az ügy, amelyről részletesen írtunk,  hatalmas visszhangot váltott ki Izraeben, és persze az azon túl is. Precedens értékű abból a szempontból, hogy meddig mehet el egy elkötelezett katona országa védelmében a terroristák ellen. A jobboldal a hatásköri túllépést többnyire nem vitatja, de a katona eddigi kifogástalan magatartását és elkötelezettségét helyezi előtérbe, elveti, hogy Azaria valós börtönbütetést kapjon. Ezért csupán szimbolikus büntetést vagy kegyelmet tartana helyesnek. Így vélekedik Naftali Bennet, a telepesek támogatását élvező Bait Jehudi párt vezetője.

A baloldal és a baloldali beállítottságú NGO-k többnyire enyhének tartják az ítéletet. Így vélekedik Yariv Oppenheim, a Békét Most mozgalom korábbi elnöke.

A középen álló Jes Atid párt egyik tagja, Ofer Shelah szerint viszont a túlbuzgó katona elítélése fájdamas ugyan, de szükséges, mert a hadsereg jól teszi, hogy saját szigorú normáit érvényesíti és nem hagyja, hogy a politikai beleszóljon az ügyeibe. Ezért azt üzeni a politiusoknak, hogy hagyják abba az ügyben folytatott porpaganda hadjáratot.

A Times of Israel és a Haarec cikkei nyomán: jég.

Címkék:Elor Azaria, Hebron, palesztin terrorista

[popup][/popup]