Kitörni a zsákutcából – Izrael felújítaná a béketárgyalásokat

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Kiemelt, Politika

“Abbasz elnök: Ön a partnerünk, és mi az Öné”  – fordult a palesztin vezetőhöz Simon Peresz izraeli elnök.

Peresz, Kerry, Abbasz – Új békepartnerség? Fotó: Reuters

A közel-keleti béketárgyalások felújítását sürgette Simon Peresz izraeli elnök vasárnap Ammánban a Világgazdasági Fórum (WEF) jordániai konferenciáján. Mahmúd Abbász palesztin elnök elutasította az ideiglenes palesztin határok lehetőségét, és elviselhetetlennek nevezte Izrael ciszjordániai tevékenységét. John Kerry amerikai külügyminiszter egy olyan tervről beszélt, mely a következő három évben ötven százalékkal növelné a palesztin gazdaság teljesítményét.

Peresz a Kitörni a zsákutcából címet viselő tanácskozáson partnerének nevezte Abbászt, és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést szorgalmazta. Bejelentette, hogy Izrael békére nyújtja a kezét minden szomszédja felé. Az ellentétek megoldhatóak, és az izraeli és palesztin vezetőknek le kell küzdeniük az ellentéteket, mert „nem engedhetik meg maguknak, hogy elszalasszák a béke lehetőségét” – fűzte hozzá.

„Az arab békekezdeményezés jelentőségteljes változás és stratégiai lehetőség” – mondta Peresz. “A háború stratégiáját a béke bölcsességével helyettesíti. El kell szakadnunk a szkepticizmustól, miszerint elkerülhetetlen a háború. Nem a háború, hanem a béke elkerülhetetlen” – tette hozzá.

Abbász kevésbé volt optimista a béke lehetőségével kapcsolatban. Kijelentette, hogy ragaszkodik a palesztin állam 1967-es határokon való megteremtéséhez Kelet-Jeruzsálemmel együtt, és nem fogad el átmeneti megoldásokat, mert azok nem oldanák meg, csak elodáznák a konfliktust. Abbász felszólította Izraelt a 2002-es arab békekezdeményezés elfogadására, és bejelentette, hogy a fiatal palesztinok elvesztik a két-állami megoldás reményét, így reményt vesztett, elkeseredett emberek fogják ellenőrizni a jövőt.

Sérelmezte, hogy Izrael megtagadja az egyezkedést a menekültek kérdésében, és hogy Izrael egy megállapodással ellentétben nem engedi szabadon az 1993 előtt lefogott rabokat, akiknek a száma száznál kevesebb.

John Kerry amerikai külügyminiszter – akinek Peresz és Abbász is köszönetet mondott a békefolyamat életre keltése érdekében tett erőfeszítéseiért – egy születő, olyan gazdasági tervről beszélt, amely a következő három évben ötven százalékkal növelné a palesztin gazdaság teljesítményét. A terv alapján a harmadára csökkentenék a munkanélküliséget, és negyven százalékkal emelnék a fizetéseket, de mindez az izraeli-palesztin békefolyamat sikerétől függ. Emellett Kerry politikai megállapodásra ösztökélte a feleket, mert – mint mondta – a béke hiánya örökös háborúságot okozna.

[popup][/popup]