Írország 20 millió dollárt adományoz a Hamasszal kooperáló ENSZ-szervezetnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetőjének látogatása során Írország bejelentette, hogy 20 millió eurót biztosít a bajba jutott ENSZ-ügynökségnek.

“Gázában humanitárius katasztrófának vagyunk tanúi” – mondta Micheál Martin ír miniszterelnök és külügyminiszter. “Az embereknek égető szükségük van a legalapvetőbb életmentő ellátásra – élelmiszerre, vízre, menedékre. Ezekben a legnyomorúságosabb körülmények között, a további katonai eszkaláció lehetőségével szembenézve, az UNRWA a humanitárius segítségnyújtás gerince.”

Tavaly Írország 18 millió eurót biztosított az UNRWA számára.

Izrael a múlt hónapban azzal vádolta meg az UNRWA-t (az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete) 12 munkatársát, hogy részt vettek a Hamász vezette terroristák október 7-i mészárlásában. Az is kiderült, hogy az UNRWA által alkalmazott tanárok közül mintegy 1200 a Hamasz ügynöke is, további hatezer pedig családi kapcsolatban áll ilyen ügynökökkel.

Minderre az ír miniszterelnök nem tért ki.

Amióta a vádak a múlt hónap végén nyilvánosságra kerültek, az UNRWA-nak számos vezető donorországa bejelentette a finanszírozás befagyasztását. ami aggodalomra adott okot, hogy az ügynökség heteken belül leállíthatja működését Gázában és a Közel-Kelet más részein.

[popup][/popup]