Fischer Iván meghívására a Rumbach zsinagógában adnak koncertet az Izraeli Filharmonikusok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Politika

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója az Izraeli Filharmonikus Zenekar meghívására januárban Izraelbe utazott. Vezényletével a zenekar Tel Avivban, Haifában és Jeruzsálemben adott koncerteket. Márciusban pedig Fischer meghívására az Izraeli Filharmonikusok társulatából egy zsidó–arab együttes jön Budapestre.

Az izraeli filharmonikusokkal drámai volt játszani – mesélte a karnagy az Index.hu-nak adott interjújában.

“Mindenkinek van egy túsz, vagy egy október 7-én megölt családtagja, esetleg egy fronton harcoló katona ismerőse, barátja. Kis ország ez. A zenekar nagyon hálás volt, hogy eljöttem hozzájuk.”

„Izraelben jártak már előttem mások is, és voltak szolidaritási koncertek sok országban. Nagy szükség van erre, mert a zene közelebb hozza egymáshoz az embereket, és ez az egyetlen remény. Meg kell látni az embert mindenkiben, függetlenül attól, hogy arab vagy zsidó. Hogy kevésbé féljenek egymástól, és kevésbé lássanak egymásban kiengesztelhetetlen ellenséget.”

A januári látogatásának folyománya az, hogy 2023. március 7-én egy, az Izraeli Filharmonikus Zenekar zenészeiből álló arab–zsidó együttes lép fel a Rumbach zsinagógában.

“Velük ott ismerkedtem meg. Együtt zenélnek arabok és zsidók. Játszanak népzenét is, egymás népzenéit, de hallhatunk majd Bachot és más klasszikus darabokat is. A legfontosabb, hogy együtt zenélnek, jelezve, hogy így is lehet.”

A koncert előtt Fischer Iván Izrael budapesti nagykövetével közösen köszönti majd a közönséget: bemutatja az együttest, hogy kik is ők, és hogy mit tanulhatunk tőlük. „Például toleranciát, vagy azt, hogy nem mindenki öli egymást” – mondja a karmester.

A koncert érdekessége, hogy nagy különbség van a hangszerek használatában. „A zsidók Európában éltek, és az itteni hangszereket használták mindig, hegedűt, fuvolát, zongorát. Az arabok kultúrája fantasztikusan gazdag, de sokkal távolabb áll az európaitól. Csodálatos arab hangszer például az ud, ami leginkább a mi lantunkra emlékeztet.”

Arra a kérdésre, hogy vajon mennyit számít egy ilyen koncert, hogyan hathat a világ folyására, Fischer Iván így válaszol: „Ha csak annyit viszünk haza, hogy lehet békésen, barátságosan, egymás iránt érdeklődve is élni, akkor már nagyon sokat tettünk. Mert az a baj, hogy sokan a mésik félben nem embert látnak, hanem veszélyes szörnyeteget.

Úgy látja, a háború hatására teljesen kettéoszlott a világ, más szavakat használnak a két táborban.

“Akik elítélik Izraelt, megszállásról, népirtásról, elnyomásról beszélnek, akik viszont helyeslik a gázai háborút, azok az ellenfeleiket gyűlölködő, fanatikus, vérengző terroristáknak látják. A nemzetközi világ elítéli az izraeli választ, mert túl sok az ártatlan palesztin áldozat, köztük sok gyerek. Valóban rettenetes, hogy Gázában mennyire szenvednek az emberek. De aki erre koncentrál, nem érti, hogy az izraeliek félnek, hogy veszélyben érzik magukat, és ezért harcolnak. Én mindkét oldalt áldozatnak látom.”

Fischer Iván szerint most megkeményedtek az emberek, időre van szükség, hogy a békés egymás mellett élésnek esélye legyen. „Márpedig az egyetlen remény, ha mindkét oldalon a békepártiak kerülnek hatalomra. Nem hiszem, hogy most kényszeríteni lehet egy két állami vagy akármilyen megoldást. Túl sok a félelem és a bizalmatlanság mindkét oldalon. Ezt kell nekünk enyhíteni.”

[popup][/popup]