Az amerikai szuperkedd és Izrael

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Vélemény

Március 3-án, a „szuperkedden” egyszerre 14 tagállamban és egy tengerentúli területen, Amerikai Szamoán tartottak előválasztást az Egyesült Államokban.

Joe Biden és Bernie Sanders egy televíziós vitában (fotó: Getty images)

A szuperkedd meghatározó az amerikai politikában, idén is az volt a demokrata pártiak számára, hiszen ilyenkor hatalmas államokban, Texasban és Kaliforniában is szavaznak, ahonnan a legtöbb delegátus küldhető az elnökjelölt-állító konvencióra. A republikánusok jelöltje egyértelmű: Trump elnök újabb lehetőséget kap. A demokratáknál viszont zsúfolt volt a mezőny és éles verseny alakult ki a jelöltségért.

A szuperkedd után azonban a mezőny kétfősre zsugorodott. Joe Biden, Obama egykori alelnöke sikeresen szerepelt, főleg a déli államokban. Az eddigi favorit, Bernie Sanders pedig megnyerte a legnagyobb állam, Kalifornia demokratáinak bizalmát. Biden-Sanders párharcra lehet tehát számítani a demokraták elnökjelölő konvencióján.

Az amerikai zsidók többsége hagyományosan a demokratákra szavaz. A felmérések szerint nem lesz ez másképpen az idei elnökválasztáson sem, függetlenül attól, hogy Biden vagy Sanders kapja a jelöltséget.

Ugyanakkor a zsidó demokraták között jelentős különbség van a két jelölt megitélését illetően. A zsidó származású Sanders népszerűtlen a Netanjahut támogató, az izraeli jobboldallal szimpatizáló amerikai demokrata zsidó szavazók között. Sokan közülük (e sorok írója szerint igazságtalanul) „Izrael-ellenesnek” tartják Bernie-t. Ugyanakkor Sanders igencsak népszerű a liberálisnak tartott amerikai J Street zsidó lobby-szervezet hívei között, számos progresszív amerikai zsidó szervezet is támogatja és szoros a kapcsolata az izraeli baloldallal is, például a Meretz párttal.

Jelentős médiafigyelmet kapott Sanders bejelentése, hogy nem vesz részt a befolyásos amerikai Izrael-párti lobby szervezet, az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) konferenciáján – amelyet hosszú ideje egyetlen elnökjelölt sem hagyott ki. A média viszont kevesebbet foglalkozott azzal, hogy az elnökjelöltségre aspiráló demokrata Amy Klobuchar szenátor és Pete Buttigieg polgármester szintén bejelentették, hogy nem vesznek részt idén az AIPAC rendezvényen.

Barack Obama az AIPAC kongresszusán 2012-ben (forrás: Youtube)

Az AIPAC vezetői felháborodott nyilatkozatban ítélték el a demokrata jelölteknek ezt a lépését. Joggal tartanak attól hogy szervezetüket egyfajta jobboldali, pro-Netanjahu lobby szervezetként kezeli majd az amerikai zsidók többsége. Ez persze igazságtalan lenne, viszont kétségtelen hogy az utóbbi években a jobboldali hangok erőteljesebben érvényesülnek az AIPAC-en belül, ahol sok résztvevő „Izrael-ellenesnek” kiáltotta ki a Netanjahu politikáját bíráló szervezeteket.

Joe Biden viszont a demokraták hagyományos, ha úgy tetszik „konzervatív” szárnyát képviseli. Népszerű a zsidó szavazók között is, és talán sokakat meglep, hogy különösen kedvelt az amerikai ultraortodox választók között. Biden meglepően szoros kapcsolatokat épített ki a Chabad mozgalommal és évtizedes barátság fűzi a Chabad kormánykapcsolatait intéző befolyásos Shemtov klánhoz. Az idős Abraham Shemtov rabbi egykoron Obama elnökségét támogatta és most őt követő fia, Levi Shemtov, a Biden család régi barátja.

Joe Biden, Levy Shemtov és feleségeik

Sanders a maga részéről többször is kijelentette, hogy „büszke zsidóságára” és gyakran felhozza, hogy egykoron több hónapig egy kibucban is dolgozott.  Szerinte „Netanjahu személyében reakciós rasszista vezeti az országot, ami szomorú és tragikus.” Netanjahu lerasszisztázása nem volt bölcs kampányfogás, de Sanders csak kimondta azt, amit a demokraták balszárnya mindig is gondolt. Sok amerikai demokrata megfűszerezi ezt azzal is, hogy Netanjahu Trumphoz hasonlóan korrupt politikus, börtönben a helye.

Joe Biden viszont nagy tapasztalatú politikus, „régi motoros” és meggondolatlan kijelentéseket nem fog tenni. De azt tudni kell, hogy a demokrata párt támogatóinak többsége mindig is ellenezték a Likud irányvonalát és Netanjahut politikai és ideológiai ellenfelüknek tartják. Bizonyos viszont, hogy Biden óvatosan fogja megválasztani Izraellel kapcsolatos kritikai kijelentéseit, és el fog menni az AIPAC rendezvényeire is.

Barack Obama és Abraham Shemtov

Viszont az amerikai demokraták politikai alapállása Sanders nézeteihez van közel. A vita hevében a 78 éves Bernie gyakran tűzbe jön, és bombasztikus kijelentéseket is tesz. Biden, aki a demokraták feltételezett fősodrát képviseli, minden bizonnyal diplomatikusabban nyilatkozik majd, de lényegében ugyanazokat az izraeli vezetéssel kapcsolatos kritikákat fogja megfogalmazni. Esetében csak a „csomagolás” lesz más.

 

 

 

 

Címkék:Bernie Sanders, Demokrata párt, Izrael, Joe Biden, szuperkedd

[popup][/popup]