Ábrahám-egyezmények: Omán lehet a következő?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Arra a kérdésre, hogy melyik ország lehet a következő, amelyik csatlakozik az Ábrahám-egyezményekhez Eliav Benjamin – az izraeli külügyminisztérium közel-keleti ügyekkel és a békefolyamatokkal foglalkozó irodájának vezetője – Ománt emelte ki.

Ha Omán csatlakozik az Ábrahámi-egyezményhez, az hosszú távon a régió stabilizációjához is hozzájárulhat – vélekedett.

Eliav Benjamin kedden Zoomon keresztül találkozott az újságírókkal, hogy megvitassa az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán között tavaly létrejött megállapodások helyzetét. Arra a kérdésre, hogy melyik ország lehet a következő, Ománt emelte ki, amellyel eddig Izrael alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat tartott fenn 1991 óta.

“Ománnal folyamatos az együttműködésünk és további terveink is vannak” – mondta Benjamin, megjegyezve, hogy ez volt azon kevés arab ország egyike, amely az 1993-as izraeli-palesztin oslói megállapodás után megengedte Izraelnek, hogy területén érdekképviseletet hozzon létre. Ezeket az képviseleteket a 2000-ben kirobbant második intifáda után bezárták.

“Tehát már megvannak a kapcsolataink Ománnal” – mondta Benjamin. Továbbá azt sejtette, hogy Omán inkább előbb, mint utóbb dönthet a csatlakozásról. Izrael egyébként eddig is részt vett a MEDRC nevű programban, melynek keretében 1996 óta fenntartanak Ománban egy édesvíz-kutató létesítményt.

Az Ábrahámi-egyezmény fenntartása és kiterjesztése az amerikai külpolitika azon ritka területe, ahol közös pontot lehet találni a korábbi Trump-kormányzat és a mostani Biden-adminisztráció között. “Nagyon remélem, hogy jövőre ilyenkor amikor találkozunk – ha nem előtte – már az újonnan csatlakozott országokról is beszélhetünk ” – mondta Benjamin.

Jpost.com – Szabó Gyula

Címkék:Ábrahám-egyezmények, Omán

[popup][/popup]