Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten

Írta: - Rovat: Politika

A budapesti Odeon Loyd moziban láthatóak az Izraeli Dokumetumfilm Fesztivál alkotásai április 28-tól május 4-ig. A fesztivál célja bemutatni az elmúlt évek izraeli dokumentumfilmjeinek legjavát. 8 film – 8 mélyreható téma, hétköznapok hőseiről és harcaikról

Nyolc dokumentumfilm Izraelből, Izraelről – ezt kínálja a fővárosi Odeon-Lloyd mozi izraeli dokumentumfilm-fesztiválján, melynek során a filmek mellett kiállítás is látogatható, de egy „piactérnek” is otthont adnak az egy hét alatt

odeon mozi_60sz.jpg

Az Askenáz (Ashkenaz. r.: Rachel Leah Jones, 2007, 70 perc) azt járja körül, hogy mit jelent az, ha valaki askenázi – de ennek kapcsán szó esik Izrael minden konfliktusáról, legyen szó a békés együttélésről vagy a Holokauszt feldolgozásáról. A megrázó Gáza / Sderot – Élet mindenek ellenére (Gaza / Sderot – Life in Spite of Everything. r.: Nadav és Era Lapid, 2009, 52 perc) az azt megelőző két hónapról szól, hogy az izraeli hadsereg 2008. december 27-én megszállta a gázai övezetet: a szomszédos Gáza (Palesztina) és Sderot (Izrael) településeken élő arabok és zsidók mindennapjait dokumentálja.

Hasonló témájú a 443 (r.: Erez Miller, 2010, 55 perc) is: azokat az embereket mutatja be (zsidókat és arabokat egyaránt), akik a Mediterrán-tengertől induló és a Jeruzsálem közeli hegyekben végződő, izraeli és palesztin területeken egyaránt áthaladó több száz kilométeres kanyargós úton (a 443-ason) a kamera elé vetődtek. A Híd a völgy fölött (Bridge over the Wadi. r.: Tomer Heymann és Barak Heymann, 2006, 55 perc) egy, a háborúskodáson felülemelkedő, kéttannyelvű (héber-arab) általános iskoláról szól, míg a Magányos szamaritánus (Lone Samaritan. r.: Barak Heymann, 2010, 50 perc) egy, az izraeli szamaritánus vallást elhagyó énekesnő küzdelméről mesél.

A Pizza Auschwitzban (Pizza in Auschwitz. r.: Moshe Zimmerman, 2008, 65 perc) című portréfilm főszereplője fél emberöltő után tér vissza derűsen nosztalgiázni (!) szenvedései színhelyére, Auschwitzba, Birkenauba, Dachautba és Mauthausenbe – hiszen annak idején csaknem az összes gettót és haláltábort megjárta. Szintén portréfilm az Amos Oz: Az álmok természete (Amos Oz: The Nature of Dreams. r .: Yonathan és Masha Zur, 2009, 86 perc) és a Fekete bárányok (Black Bus. r.: Anat Yuta Zuria, 2009, 76 perc): előbbi a híres izraeli író életét és munkáját, utóbbi két, az ultraortodox zsidóságot elhagyó nő, egy blogger és egy fotóriporter sorsát mutatja be.

A vetítéseken kívül lesznek beszélgetések, koncert, workshop, kiállítás Für Emil festőművész képeiből, továbbá a mozi kávézójának elkülönített részében a fesztivál ideje alatt piacteret alakítanak ki, ahol Újlipótváros kedvenc kisboltjai (kerámia- és ékszerbolt, teázó, fűszeres stb.) képviseltetik magukat. A dokumentumfilmekre a jegyár 800 forint; a beszélgetések ingyenesek.

A
Fesztiválon a következő filmek lesznek láthatóak:

443
AMOS OZ: AZ ÁLMOK TERMÉSZETE
ASKENÁZ
FEKETE BÁRÁNYOK
GÁZA / SDEROT – ÉLET MINDENEK ELLENÉRE
HÍD A VÖLGY FÖLÖTT
MAGÁNYOS SZAMARITÁNUSPIZZA AUSCHWITZBAN

Nem része a programnak, de az Odeon-Lloydban a fesztivál ideje alatt mutatják be A HR manager című nagyjátékfilmet is, mely szintén izraeli témájú.

[popup][/popup]