Szászt a Hunyadi film miatt érték támadások

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 2023. március 27-én megjelent, a The Washington Postot idéző Index cikkre reagálva Szász János és a Színház- és Filmművészeti Egyetem is jelezte, hogy az őt érő, vallási alapú negatív megkülönböztetés nem az SZFE-vel kapcsolatos, hanem kifejezetten egy korábbi film kapcsán indult médiakampányra vonatkozik – írja az Index.hu.

Szász János

A The Washington Postban 2023. március 24-én megjelent cikkben Szász János mesélt Magyarországról való kiköltözéséről, az őt itt ért atrocitásokról, valamint a jelenlegi, washingtoni előadásáról is szó volt. A cikkben a The Washington Post újságírója a következő mondatot idézte Szásztól:

I was attacked, because I am ‘not Hungarian,’ you know, because I am Jewish. Nobody can tell me I’m not a Hungarian. Nobody.

Ez a mondat magyarul ezt jelenti:

Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok. Senki sem mondhatja azt nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki.

cikk megjelenését követően Szász Jánost élesen bírálta sz SZFE vezetősége, a rendező pedig jelezte hogy a The Washington Post cikkében említett, zsidósággal kapcsolatos megjegyzései nem az SZFE-re, hanem kimondottan egy középkori témájú film készítésének körülményeire és annak médiavisszhangjára vonatkoznak. Ez amúgy kiderül az eredeti szövegkörnyezetből is.

A The Washington Post cikkében ugyan a film címe nem szerepel, de Szász János most egyértelműsítette, hogy ez a film a Hunyadi János életét feldolgozó, Az utolsó bástya című film, amelynek rendezésével őt bízták meg, de a forgatás megkezdése előtt – az éles támadások hatására – kiszállt a munkálatokból.

[popup][/popup]