Összeesküvés-elméletek hálójában: akik szerint Soros György a kormány megbuktatására törekszik

Írta: Publicus.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, június 10 és 15 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az összeesküvés-elméleteket és azok nyilvánosságbeli megítélését. A megkérdezettek harmada egyetért azzal az állítással, hogy valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem mások mozgatják a szálakat. A válaszadók majd’ kétharmada gondolja úgy, hogy az egész világot egy szűk elit irányítja, és több mint fele, hogy a menekültválságot amerikai érdekcsoportok szándékosan idézték elő.

soros-obama-puppet-420x315

Soros György személyes közreműködését a menekültválságban már kisebbség, a válaszadók egyharmada gondolja valóságnak, és az orosz érdekcsoportok esetleges közreműködését tíz megkérdezettből csupán minden második. Tíz megkérdezettből csupán három hisz abban, hogy Soros György a kormány megbuktatására törekszik,és a válaszadók kétharmada szerint ez csak a kormány kommunikációs fogása. Mindenesetre, minden negyedik megkérdezett azt gondolja, hogy repülőgépekből szándékosan permetezik az embereket és inkább hisznek chemtrail-ben.
A megkérdezettek harmada (35 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem mások mozgatják a szálakat. A legkevésbé a kormánypárt szavazói értenek ezzel egyet (30 százalék), míg leginkább az alacsonyabban iskolázottak.

osszeesk_masok

Amikor arra kérdeztünk rá, hogy konkrétan kik irányítják az országot, ha nem a kormány, akkor a legtöbben Orbán Viktor egyszermélyes irányítását említették (16 százalék), de már a második és a harmadik helyen megjelentek a “nemzetközi pénzügyi körök” (13 százalék), és a hazai gazdasági csoportok (11 százalék). Az EU (6 százalék), USA (4 százalék), és Putyin (1 százalék) meglehetősen hátra csúszott a listán, de a “háttérhatalom”, Soros György személyesen, és “a zsidók” valódi irányítószerepét is csak 1-2 százakék gondolja érdeminek az ország életében.

Némileg árnyaltabb képet kapunk, ha az egyes pártok szavazóit külön vizsgáljuk. AFidesz szavazók körében a “nemzetközi pénzügyi körök” (13 százalék), a hazai gazdaság szereplői (12 százalék), valamint EU és Orbán Viktor (10-10 százalék) a sorrend, az MSZP szavazók esetében Orbán vezet magasan (35 százalék), majd ő a hazai gazdasági élet szereplői (25 százalék), valamint a “néhány fideszes politikus” (19 százalék) követi. Sokkal kiegyenlítettebb a kép a Jobbik szavazók körében: esetükben 10-12 százaléknyian említették az EU-t, más országokat, a “nemzetközi pénzügyi köröket”, Orbán Viktort, “néhány fideszes politikust”, és “a zsidókat”.

osszeesk_kik

A válaszadók majd’ kétharmada gondolja úgy, hogy az egész világot egy szűk elit irányítja (62 százalék), és több mint fele, hogy a menekültválságot amerikai érdekcsoportok szándékosan idézték elő (53 százalék). Soros György személyes közreműködését a menekültválságban már kisebbség, a válaszadók egymarmada (31 százalék) gondolja valóságnak, és az orosz érdekcsoportok esetleges közreműködését tíz megkérdezettből csupán minden második fő (22 százalék). Tíz megkérdezettból csupán három hisz abban, hogy Soros György a kormány megbuktatására törekszik (29 százalék).

Ezen elméletekben általában az alacsonyabban iskolázottabbak, az idősebbek, és a Jobbik, valamint a Fidesz szavazói hisznek jobban.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Fidesz, Jobbik, összeesküvés-elmélet, Soros György

[popup][/popup]