Összecsapások a Templom-hegyen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Összecsapásokra került sor vasárnap reggel arab rendbontók és a rendőrség között a Templom-hegyen, Jeruzsálem óvárosában, miután a hatóságok engedélyezték a zsidók belépését a szent helyre Jeruzsálem-nap alkalmából.

A Templom-hegy a lázadás után 2019. június 2. Fotó: rendőrség

A rendőrség nyilatkozata szerint “lázadás tört ki, kövek, székek és egyéb tárgyak dobálásával.”

Jeruzsálem körzeti parancsnoka, Doron Jadid vezérőrnagy utasította a rendőri erőket, hogy menjenek a Templom-hegyre, és tegyenek rendet.

A rendőrök a mecset felé tolták a lázadókat, akik elbarikádozták magukat az épületben. A biztonsági erők betörtek a mecsetbe, míg a palesztinok székekkel és más tárgyakkal dobálták őket. A rendőrség feloszlatta a zavargást és később letartóztatott számos gyanúsítottat, akik tovább folytatták a provokációt.

כאן חדשות on Twitter

תיעוד: ידויי אבנים וזריקת חפצים לעבר כוחות ישראליים בהר הבית @HaimOmri https://t.co/1S0dlDWCJs

Reggel több száz zsidó jelent meg a Templom-hegy bejáratánál, követelve a belépést a judaizmus legszentebb helyszínére, ami történetesen a muszlimok számára a harmadik legszentebb. A rendőrség a biztonsági kiértékelést követően úgy döntött, beengedi őket.

Ez volt első alkalom három évtized óta, hogy nem muszlimok is a helyszínre látogathattak a Ramadán hónap utolsó napjaiban, mely idén egybe esik a Jeruzsálem-napi ünnepségekkel, a főváros egyesítésének 52. évfordulója tiszteletére.

A rendőrség korábban azt mondta, a terület zárva marad a zsidók és a turisták előtt, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasított egy petíciót a zárlat ellen, és a végső döntést a rendőrségre hagyta.

Teljes cikk

 

Címkék:Jeruzsálem, összecsapások, Templom-hegy

[popup][/popup]