Karácsony Gergely: Budapest nem tűri a rasszista uszítást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Budapest nem tűri a rasszista uszítást, semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra” – írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán, a Mi Hazánk Mozgalom csütörtök délutáni felvonulására reagálva.

A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés áldozatairól (MTI/Kovács Tamás)

A főpolgármester csütörtök éjjeli bejegyzésében úgy fogalmazott: sem itt, sem máshol nincs helye ennek a “szuttyos gyűlöletnek.”

Szerinte nem a békés véleménynyilvánítást kell büntetnie a hatóságnak, hanem azt kell megakadályoznia, hogy “nácik dúlják fel a város rendjét.”

Múlt hét péntek hajnalban a Deák Ferenc téren több ember összeverekedett, a rendőrök két megkéselt embert találtak az úttesten, súlyos sérülésekkel. Mindketten a helyszínen meghaltak.

Válaszul a Mi Hazánk a gyilkossággal kapcsolatban “kegyeleti megemlékezést” szervezett csütörtök délutánra az Országos Roma Önkormányzat székháza elé, ahonnan a tömeg a Deák térre vonult.

Ennek keretében különféle szélsőjobbos csoportok tagjai vonultak „cigánybűnözést” skandálva a Deák térre.

A rendőrség a járványügyi szabályokra hivatkozva nem engedélyezte a felvonulást, amit ennek ellenére mégis zavartalanul megtartottak.

MTI

Címkék:"cigánybűnözés", késelés, Mi Hazánk

[popup][/popup]