„Én nem számítok a szélsőjobboldaliak szavazataira”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Az nem blamázs, ha valaki képes bocsánatot kérni. Az lett volna a blamázs, ha Bíró László elkezd mentegetőzni meg hazudozni. A garancia az, hogy el tudjuk ismerni a hibáinkat, és azoknak vannak következményei.”

Jakab Péter

Az azonnali.hu nagy interjút készített Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével. Az alábbiakban a zsidóságra, antiszemitizmusra vonatkozó részeket szemlézzük.

“…azzal vádolják sokan a Jobbikot is, hogy amiatt kezdett el középre mozogni, mert hatalomtechnikai megfontolások alapján belátták, hogy szélsőjobboldali retorikával nem tudnak megszólítani 10-15 százaléknyi embernél többet.

A Jobbik valójában soha nem volt szélsőjobboldali párt, de megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket.

Ez hiba volt, amivel Vona Gábor szembenézett, csak nem elég bátran. 2018-ban, amikor elhagyta a hajót, még akkor sem történt komoly szembenézés. Az igazi határátlépés az én szememben az volt, amikor…

Amikor önt megválasztották?

Inkább januárban, amikor azt mondtuk, hogy amit Kulcsár Gergely elkövetett, azt nekünk nem kell megmagyarázni, nem mentegetőznünk kell miatta. Hanem világossá kell tenni, hogy mit szabad, és mit nem, akkor is, ha egy politikusunk távozása sárdobálással jár. Szerintem mi ezt megtettük.

Nem sajnálja, hogy a Fidesz elvette a szélsőjobboldali teret önöktől?

Én nem számítok a szélsőjobboldaliak szavazataira.
Ők nyugodtan szavazzanak Boldog Pistáékra meg Pócs Jánosra, aki cigány embert tesz a kazánba. Mi világossá tettük, hogy kiket képviselünk, és kiket nem. Akik ezt a hazát építeni akarják, azokat képviseljük, akik meg rombolni, azok a kormányoldalon megtalálják a képviseletet.

Ön ugye zsidó származású. Milyen érzés volt nem jobbikosként, nem pártelnökként, hanem zsidó emberként Bíró Lászlóért kampányolni?

Az első érzésem az értetlenkedés volt. Mert én ismerem Bíró Lászlót, ő egy végtelenül toleráns és jó ember. Az, hogy hogy a csudába juthatott el egy olyan állapotba, hogy vállalhatatlan kijelentéseket tett a Facebookon, ez számomra egy értelmezhetetlen helyzetet szült. De ami megnyugtató volt számomra, hogy képes volt bocsánatot kérni. És nem azért, mert rászóltunk, hanem mert megvolt a belső késztetése, hogy elismerje, hogy hibázott. Ha keresztény emberek vagyunk, nemcsak bocsánatot tudunk kérni, hanem meg is tudunk bocsátani.

Milyen garanciát tud adni azoknak a zsidó honfitársainak, akik meg akarnak győződni róla, hogy még egy ilyen blamázs, mint ami Bíró Lászlóval volt, nem fog bekövetkezni?

Az nem blamázs, ha valaki képes bocsánatot kérni. Az lett volna a blamázs, ha Bíró László elkezd mentegetőzni meg hazudozni. A garancia az, hogy el tudjuk ismerni a hibáinkat, és azoknak vannak következményei.

Volt bármikor is gondja abból a Jobbikon belül, hogy zsidó származású? Érte bármilyen atrocitás emiatt?

Nem.

Miért állt be ön is zsidózni a 2010-es évek környékén, amikor például „a kiválasztott néphez” tartozó börtönviselteket illette erős kritikával azért, mert kóser ételeket kell nekik felszolgálni?

Lehet, negatívan hatott rám az a közeg, ami most már a Fidesz táborát erősíti. Hívhatjuk Mi Hazánknak is.

Mi a véleménye a cionizmusról?

Nem foglalkozom vele.

Egyáltalán nem?

Egyáltalán nem. És szerintem a választó sem. Nekem azzal kell foglalkoznom, ami a választók sorsát meghatározza, nem különféle elméletekkel.

Nem érzi úgy, hogy az erre való hivatkozással korlátozza a saját szellemi, intellektuális horizontját?

Nem, ez szerintem felszabadítja a látásmódom: arra koncentrálok, ami fontos. Lehet elidőzni a horizonton, de akkor nem jut idő, nem jut energia olyan feladatok ellátására, hogy az ellenzéki összefogás gördülékenyen működjön, úgy, hogy erre az elmúlt 30 évben példa még nem volt. Nekünk most történelmet kell írni. Nem a cionizmussal fogok foglalkozni, hanem azzal, hogy ez a hatpárti koalíció egyben tudjon maradni, és meg tudjuk valósítani azt a kormányprogramot, amit hatan közösen teremtünk.”

Teljes cikk

Címkék:Fidesz, Jakab Péter, Jobbik, szélsőjobb

[popup][/popup]